Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/37087| Title: | Caracterização e desenvolvimento de uma farinha a partir da folha de Moringa oleifera |
| Other Titles: | Characterization and development of a flour from Moringa oleifera leaves |
| Authors: | FERREIRA, Amanda Lima FERREIRA, Daniel Monteiro MOREIRA, Jussara Oliveira RIBEIRO, Thalia de Oliveira QUEIROZ, Vitória Silva Ribeiro |
| Advisor: | YAMATO, Maira Akemi Casagrande COLOMBO, Sandro de Miranda |
| Other contributor: | MARCELINO, Marilene Pereira Araujo FERNANDES, Silvia Helena Fernandes POLLITTI, Vânia de Almeida JESUS, Lucia Regina de |
| type of document: | Monografia |
| Keywords: | Nutrientes;Estado nutricional;Análise de alimentos;Bromatologia |
| Issue Date: | 13-Jul-2018 |
| Publisher: | 242 |
| Citation: | FERREIRA, A. L.; FERREIRA, D. M.; MOREIRA, J. O.; RIBEIRO, T. O.; QUEIROZ, V. S. R. Caracterização e desenvolvimento de uma farinha a partir da folha de Moringa oleífera. 65f. 2018.Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Química) - ETEC Dr. Celso Giglio, Osasco II, 2018. |
| Abstract: | Diversos alimentos e vegetais são frequentemente estudados com a finalidade de obter-se fontes nutricionais completas e acessíveis. Neste contexto, o presente trabalho tem por objetivo avaliar a composição físicoquímica da Moringa oleifera uma planta alimentícia não convencional originária da Índia, cujas propriedades destacam-se justamente pelos valores nutricionais vantajosos que apresenta e desenvolver uma farinha a partir de sua folha. Para tanto, os parâmetros relacionados à umidade, sólidos totais, cinzas, vitamina C, ferro e lipídeos totais foram avaliados por intermédio de metodologias do Instituto Adolfo Lutz. Através das análises bromatológicas realizadas, avaliações de literaturas relacionadas e resultados alcançados, mostrou-se ser um alimento super nutritivo que oferece vitaminas, minerais e nutrientes anti-inflamatórios ao sistema imunológico e músculos, auxilia no fortalecimento de ossos, redução de colesterol e é utilizada como potencial combatente de anemia e desnutrição. Various foods and vegetables are frequently studied to obtain complete and accessible nutritional sources. In this context, this study aims to evaluate the physicochemical composition of Moringa oleifera, an unconventional food plant native to India whose properties stand out precisely for their advantageous nutritional values, and to develop a flour from its leaves. To this end, parameters related to moisture, total solids, ash, vitamin C, iron, and total lipids were evaluated using methodologies from the Adolfo Lutz Institute. Through the bromatological analyses performed, evaluations of related literature, and results achieved, it was shown to be a highly nutritious food that provides vitamins, minerals, and anti-inflammatory nutrients to the immune system and muscles, helps strengthen bones and reduce cholesterol, and is used as a potential combatter of anemia and malnutrition. |
| URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/37087 |
| Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| TCC 1°SEMESTRE 2018 - CARACTERIZAÇÃO E DESENVOLVIMENTO DE UMA FARINHA A PARTIR DA FOLHA DE MORINGA OLEIFERA.pdf Restricted Access | 2.61 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.