Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/34719
Title: Utilização da farinha de casca de abacaxi e suas propriedades como enriquecimento alimentar
Other Titles: Use of pineapple peel flour and its properties as food enrichment
Authors: CAVAZZOTTI, Karolyne da Motta
SILVA, Luzia Costa da
SILVA, Maria Beatriz Tosta
SILVA, Sophia Rodrigues da Soledade
Advisor: MACHADO JÚNIOR, Rogério José
type of document: Artigo Científico
Keywords: Alimentos fortificados;Abacaxi;Restos de alimentos
Issue Date: Jun-2025
Publisher: 007
Citation: CAVAZZOTTI, K. da M. et al. Utilização da farinha de casca de abacaxi e suas propriedades como enriquecimento alimentar. 2025. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Biotecnologia) – Escola Técnica Conselheiro Antônio Prado, Campinas, 2025.
Abstract: O Ananas comosus, conhecido popularmente como abacaxi, é uma fruta tropical amplamente cultivada e consumida devido ao seu sabor característico, que combina doçura e acidez, além de suas diversas aplicações culinárias e industriais. Infelizmente, grande parte do fruto é descartada, junto com outros alimentos também próprios para consumo. O objetivo desse trabalho é desenvolver uma farinha da casca do abacaxi, enriquecida com vitaminas e minerais, a fim de auxiliar na suplementação alimentar de gestantes e de outras pessoas com deficiência vitamínica e auxiliar na redução do desenvolvimento de doenças associadas ao deficit destes nutrientes.
Ananas comosus, commonly known as pineapple, is a tropical fruit widely cultivated and consumed due to its characteristic flavor, which combines sweetness and acidity, as well as its various culinary and industrial applications. Unfortunately, much of the fruit is discarded, along with other foods that are also suitable for consumption. The objective of this study is to develop a flour from pineapple peel, enriched with vitamins and minerals, in order to assist in the dietary supplementation of pregnant women and other people with vitamin deficiencies and to help reduce the development of diseases associated with the deficiency of these nutrients.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/34719
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
biotecnologia_2025_1_karolyne_da_motta_cavazzotti_karolyne_da_motta_cavazzotti.pdf446.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.