Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/34717
Title: Energy Gum Pro
Other Titles: Energy Gum Pro
Authors: MANGOLIN, Beatriz Sales
FARIAS, Igor Henrique
OLIVEIRA, Otávio Junque de
LEITE, Paulo Rayan Soares Tavares
Advisor: MACHADO JÚNIOR, Rogério José
type of document: Artigo Científico
Keywords: Suplementação alimentar;Alimentos funcionais;Alimentos fortificados
Issue Date: Jun-2025
Publisher: 007
Citation: MANGOLIN, B. S. et al. Energy Gum Pro. 2025. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Biotecnologia) – Escola Técnica Conselheiro Antônio Prado, Campinas, 2025.
Abstract: O consumo de suplementos alimentares voltados para o desempenho físico e aos cuidados com o corpo tem se intensificado ao longo dos anos, especialmente entre frequentadores de academias e praticantes de musculação. Estudos demonstram que grande parte dos usuários consome esses produtos sem orientação profissional adequada, motivados principalmente pelo desejo de hipertrofia muscular e melhoria estética Entretanto, muitas dessas formulações são compostas por substâncias que podem não ser benéficas ao organismo humano, apresentando efeitos adversos que variam conforme as características fisiológicas de cada indivíduo. O resultado foi uma bala de 8g composta por farinha de beterraba, gengibre, guaraná, uva e gelatina (incolor), foi possível alcançar uma formulação com textura adequada, sabor agradável e perfil nutricional equilibrado e sabor morango zero açúcar.
The consumption of dietary supplements aimed at physical performance and body care has intensified over the years, especially among gym-goers and bodybuilders. Studies show that most users consume these products without adequate professional guidance, motivated mainly by the desire for muscle hypertrophy and aesthetic improvement. However, many of these formulations are composed of substances that may not be beneficial to the human body, presenting adverse effects that vary according to the physiological characteristics of each individual. The result was an 8g candy composed of beet flour, ginger, guarana, grape, and gelatin (colorless). It was possible to achieve a formulation with adequate texture, pleasant taste, balanced nutritional profile, and zero-sugar strawberry flavor.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/34717
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
biotecnologia_2025_1_bruna_sales_mangolin_energy_gum_pro.pdf394.13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.