Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/28592
Title: Perdas e desperdícios de frutas, legumes e verduras nos supermercados de Tabapuã/SP
Other Titles: Loss and waste of fruits and vegetables in supermarkets in Tabapuã/SP
Authors: SALES, Jéssica Aparecida Ramos
SOUZA, Thaila Carolini Genari de
Advisor: CELLA, Daltro
type of document: Monografia
Keywords: Desperdício de alimentos;Supermercado
Issue Date: Jun-2022
Publisher: 182
Citation: SALES, Jéssica Aparecida Ramos; SOUZA, Thaila Carolini Genari de. Perdas e desperdícios de frutas, legumes e verduras nos supermercados de Tabapuã/SP. Orientador: Daltro Cella. 2022. 44 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso Superior de Gestão Empresarial) - Fatec Catanduva, Catanduva, 2022.
Abstract: O objetivo desta pesquisa foi levantar as perdas e desperdícios de frutas, legumes e verduras (FLVs) nos três supermercados de Tabapuã/SP. A metodologia de pesquisa foi a revisão bibliográfica em trabalhos científicos, sites e blogs relacionados ao tema perda e desperdício de alimentos com foco na FLVs. Também foi realizada uma pesquisa de campo por meio da aplicação de um questionário junto aos supermercados de Tabapuã/SP com objetivo de coletar dados primários sobre as perdas de desperdícios de FLVs. As perdas e desperdícios médias levantadas foram de 4% para frutas e legumes e de 3% para verduras e/ou folhosas. A pesquisa procurou focar as perdas e desperdícios em seis frutas (banana, mamão, maçã, laranja, tangerina e melancia); seis legumes (tomate, batata, cebola, cenoura, beringela e abóbora); e, duas folhosas (alface e a couve). Para os supermercados pode-se diminuir as perdas e desperdícios de FLVs se houver uma ação conjunta da cadeia produtiva (produtores rurais; transportadores; fornecedores; e, supermercados).
The objective of this research was to survey the losses and waste of fruits and vegetables (FLVs) in the three supermarkets in Tabapuã/SP. The research methodology was the bibliographic review of scientific works, websites and blogs related to food loss and waste with a focus on FLVs. A field survey was also carried out through the application of a questionnaire with supermarkets in Tabapuã/SP with the objective of collecting primary data on the loss of FLV waste. The average losses and waste raised were 4% for fruits and vegetables and 3% for vegetables and/or leafy vegetables. The research sought to focus on losses and waste in six fruits (banana, papaya, apple, orange, tangerine and watermelon); six vegetables (tomato, potato, onion, carrot, eggplant and pumpkin); and two hardwoods (lettuce and cabbage). For supermarkets, losses and waste of FLVs can be reduced if there is a joint action of the production chain (rural producers; transporters; suppliers; and, supermarkets).
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/28592
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.