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Title: Produção de etanol a partir do soro residual do queijo coalhado
Other Titles: Ethanol production from residual whey of curdled cheese
Authors: OSPEDAL, Paulo Cesar
Advisor: VIEIRA, Rita de Cássia
Other contributor: SUDO, Tadeu Tomio
SANTOS, Marcio Cristian Sandro dos
type of document: Artigo Científico
Keywords: Etanol (produção);Queijo;Soro de leite
Issue Date: 26-Nov-2024
Publisher: 173
Citation: OSPEDAL, Paulo Cesar. Produção de etanol a partir do soro residual do queijo coalhado, 2024 . Trabalho de Graduação (Curso Superior de Tecnologia Gestão Ambiental) Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2024.
Abstract: A obtenção de etanol a partir do soro de leite é uma alternativa sustentável que aproveita um subproduto da indústria láctea, rico me lactose, para gerar um biocombustível. O processo envolve etapas de seleção de matéria prima de alta qualidade, preparo do resíduo proveniente da indústria, fermentação da lactose por microrganismos selecionados para melhor obtenção de teor de etanol e destilação dele, a fim de compreender um biocombustível sustentável e limpo. A metodologia aplicada no artigo é de revisão bibliográfica, onde outras publicações foram analisadas para a identificação e estudos similares. Tendo assim um aproveitamento de resíduos que poderiam causar impacto ambiental de descarte, uma produção de energia renovável e sustentável, e, por fim, promover uma economia circular com maior eficiência na cadeia produtiva do leite.
Obtaining ethanol from whey is a sustainable alternative that uses a byproduct of the dairy industry, rich in lactose, to generate biofuel. The process involves stages of selecting highquality raw materials, preparing the residue from the industry, fermenting the lactose by selected microorganisms to obtain a better ethanol content, and distilling it, in order to understand a sustainable and clean biofuel. The methodology applied in the article is a bibliographic review, where other publications were analyzed to identify similar studies. Thus, there is a use of waste that could cause environmental impacts due to disposal, a production of renewable and sustainable energy, and, finally, promoting a circular economy with greater efficiency in the milk production chain.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/34839
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