Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/33134
Title: Conscientização da higiene das mãos: Associação Casa de Apoio Amigos da Vida (ACAAV)
Other Titles: Hand hygiene awareness: Friends of Life Support Home Association (ACAAV)
Authors: SCHWARTZ, Ana Luiza Munhoz
JESUS, Beatriz da Luz Mennela de
KANASHIRO, Caroline Yumi
SILVA, Gustavo Henrique Martins da
NOGUEIRA, Julia Martinez
Advisor: CAVA, Lais Barbosa Costa
CORDEIRO, Flávia Aparecida Machado
type of document: Artigo Científico
Keywords: Higiene;Manipulação de alimentos
Issue Date: 19-Nov-2024
Publisher: 012
Citation: SCHWARTZ, Ana Luiza Munhoz; JESUS, Beatriz da Luz Mennela de; KANASHIRO, Caroline Yumi; SILVA, Gustavo Henrique Martins da; NOGUEIRA, Julia Martinez. Conscientização da higiene das mãos: Associação Casa de Apoio Amigos da Vida (ACAAV), 2024. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Nutrição e Dietética) - Etec Professor Camargo Aranha, São Paulo, 2024
Abstract: O presente trabalho de conclusão de curso, promove a conscientização da higiene das mãos, aplicada a ACAAV. Visto que, no cenário atual a organização ainda não possui uma equipe de nutrição. No âmbito de uma pesquisa de campo descritivo, com abordagem quantitativa, foi investigado, por meio da aplicação de: questionário de manipulação de alimentos e check-in-list de boas práticas na manipulação de alimentos. Assim, visou identificar o principal ponto de melhoria na casa de apoio. Logo, a pesquisa identificou o atual tema pautado. Dessa forma, promoveu a aplicação de: informativo passo a passo da lavagem das mãos; folder explicativo da importância da limpeza das mãos; capacitação de funcionárias e dinâmica com os moradores. Através destas aplicações, é possível afirmar que, tais estratégias promoveu a conscientização da higiene das mãos. Em síntese, os manipuladores de alimentos foram devidamente orientados sobre a importância da higienização das mãos.
Description: This final course project aims to promote awareness regarding hand hygiene practices at ACAAV. Considering that the organization currently does not have a dedicated nutrition team, a descriptive field research with a quantitative approach was conducted. The study involved the application of a food handling questionnaire and a checklist of good practices in food handling. The objective was to identify the primary area for improvement within the support house. The research identified hand hygiene as the central theme of concern. Consequently, the following actions were implemented: a step-by-step handwashing guide, an informational brochure on the importance of hand hygiene, staff training sessions, and an interactive activity with the residents. These interventions effectively contributed to raising awareness about hand hygiene. In conclusion, the food handlers were properly instructed on the importance of hand hygiene practices.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/33134
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1. Nutrição_2024_2º semestre_Higienização de mãos ACAAV.pdf5.27 MBAdobe PDFView/Open
1. Termo de autorização Higienizaçãodas Mãos ACAAV.pdf
  Restricted Access
1.32 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.