Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38580| Title: | Produção de cerveja artesanal American Pale Ale |
| Other Titles: | Production of American Pale Ale craft beer |
| Authors: | RETTONDIN, André Luís Leme |
| Advisor: | VIEIRA, Rita de Cássia |
| Other contributor: | FRANCO, Claudenir Facincani IUGUETHI, Pedro Alessandro |
| type of document: | Monografia |
| Keywords: | Fermentação alcoólica;Cerveja |
| Issue Date: | 13-Nov-2020 |
| Publisher: | 173 |
| Citation: | RETTONDIN, André Luís Leme. Produção de cerveja artesanal American Pale Ale, 2020. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2020. |
| Abstract: | A cerveja artesanal é uma bebida composta por água, malte (cevada germinada), lúpulo (planta
aromática) e levedura, sendo obtida a partir da fermentação natural da cevada, na qual o açúcar existente
nos próprios ingredientes é transformado em álcool. Os tipos de cerveja se diferenciam pela combinação
dos quatro ingredientes básicos que são eles, a água, malte, lúpulo e leveduras, com alguns adicionais.
Variam no processo de elaboração, em tempos e temperaturas de cozimento, fermentação e maturação
e tipos de levedura utilizada. O consumo de cervejas artesanais tem sido crescente nos últimos anos,
onde consumidores procuram um diferencial de sabor, ampliando assim o mercado de produção e venda
deste produto. Diante disto o presente trabalho envolveu o processo de uma produção de uma cerveja
artesanal American Pale Ale, visando ser uma produção de qualidade, viável e eficiente, resultando em
uma cerveja saborosa de cor marrom claro, e aromas perceptíveis lembrando biscoito, pão torrado. Craft beer is a drink composed of water, malt (germinated barley), hops (aromatic plant) and yeast, being obtained from the natural fermentation of barley, in which the existing sugar in its own ingredients it is transformed into alcohol. The types of beer differ by the combination of four basic ingredients that are them, water, malt, hops and yeast, with some additional. They vary in the process of elaboration, in times and temperatures of cooking, fermentation and maturation and types of yeast used. The consumption of craft beers has been in recent years, where consumers are looking for flavor differential, thus increasing the the market of production and sale of this product. In view of this the present work involved the process of a production of an American Pale Ale, aiming to be quality viable and efficient production, resulting in a tasty beer of light brown color and perceptible aromas reminiscent of biscuit, toasted bread. |
| URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38580 |
| Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| André Luis Leme Rettondin.pdf Restricted Access | 1.13 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.