Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36520
Title: Impactos ambientais causados pela eutrofização e formas de minimizá-los
Other Titles: Environmental impacts caused by eutrophication and ways to minimize them
Authors: LIMA, Laurenty Amabille Almeida
Advisor: SOUZA, Júlio César de
SALARO, Mariana Carina Frigeri
Other contributor: VIEIRA, Rita de Cassia
BARROS, Valciney Gomes de
type of document: Artigo Científico
Keywords: Eutrofização;Impactos ambientais
Issue Date: 21-Nov-2023
Publisher: 173
Citation: LIMA, Laurenty Amabille Almeida. Impactos ambientais causados pela eutrofização e formas de minimizá-los, 2023. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2023.
Abstract: Com o crescimento populacional, seu consumo cresceu exponencialmente e o mesmo aconteceu com subprodutos, principalmente decorrentes do cultivo de alimentos e de esgotos, isso ocasionou a eutrofização que pode ser definida como o aumento de nutrientes no ecossistema aquático gerando crescimento de certos microrganismos em detrimentos de outros. Com alterações das características do ambiente original, tem-se perda dos organismos que ali viviam, isso resulta numa completa mudança de ecossistema que muitas vezes é prejudicial a grande maioria deles, ocasionando muitas vezes morte desses seres. Para seja possível reter esse quadro é preciso que mudanças de cultivo de alimentos, tratamento de efluentes e políticas públicas sejam revistos e implementados, aliado a eles é preciso um monitoramento constante, bem como uma controle dos padrões, para que seja possível reverter ou minimizar os impactos.
With population growth, its consumption has grown exponentially and the same has happened with by-products, mainly from growing food and sewage. This has led to eutrophication, which can be defined as the increase of nutrients in the aquatic ecosystem, generating growth of certain microorganisms to the detriment of others. With alterations to the characteristics of the original environment, the loss of the organisms that lived there results in a complete change of ecosystem that is often harmful to the vast majority of them, often leading to the death of these beings. In order to reverse this situation, changes in food cultivation, effluent treatment and public policies need to be reviewed and implemented, along with constant monitoring and control of standards, so that the impacts can be reversed or minimized.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36520
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TG Bio - Laureny Amabille.pdf
  Restricted Access
858.27 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.