Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36388
Title: | Desenvolvimento de um fungicida natural feito a partir da piperina |
Other Titles: | Development of a natural fungicide made from piperine |
Authors: | BATISTA, Ellen Aparecida OLIVEIRA, Kaique Grabauskas de KRALJIC, Patrick da Silva MATTA, Raquel Andrade da BATISTA, Robert Monteiro |
Advisor: | SANCHES LUCAS, Vitor Amaral FERNANDES, Silvia Helena |
Other contributor: | YAMATO, Maira Akemi Casagrande |
type of document: | Artigo Científico |
Keywords: | Pimenta;Leite;Fungicidas;Cravo-da-índia;Produtos naturais |
Issue Date: | 17-Dec-2019 |
Publisher: | 242 |
Citation: | BATISTA, E. A.; OLIVEIRA, K. G.; KRALJIC, P. S.; MATTA, R. A.; BATISTA, R. M. Desenvolvimento de um fungicida natural feito a partir da piperina. 2019. Artigo Científico. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Química) - ETEC Dr. Celso Giglio, Osasco II, 2019. |
Abstract: | O intenso uso de agrotóxicos no Brasil tem sido uma pauta amplamente discutida nos últimos anos. Apesar de ser uma ferramenta contra pragas que causam prejuízos na agricultura, sua utilização está intimamente ligada a inúmeras mortes humanas, além de provocar graves danos ambientais. Os defensivos agrícolas naturais surgem como uma alternativa para o controle de pragas sem representar ameaças à saúde humana e ao meio ambiente. A piperina, substância encontrada na pimenta-do-reino (Piper nigrum), foi selecionada como matéria prima para o desenvolvimento de um fungicida totalmente natural a fim de combater o fungo da espécie Golovinomyces cichoracearum que atinge exemplares da florífera Zinnia elegans, situada no jardim da Etec Doutor Celso Giglio. A fim de potencializar o efeito fungicida da piperina, utilizou-se leite cru de vaca azedo, leite UHT, leite de coco e óleo de cravo para testar a eficiência antifúngica dessas substâncias por método de disco-difusão e diluição seriada, além de testar suas respectivas afinidades com a piperina por um teste de solubilidade. Enfim, das substâncias testadas, somente o óleo de cravo e a piperina obtiveram sucesso no teste de eficiência fungicida, assim como somente o óleo de cravo foi capaz de solubilizar a piperina. O produto formado por essas substâncias também foi eficaz, embora tenha manchado a superfície foliar da planta devido a sua alta concentração. The intense use of pesticides in Brazil has been a widely discussed agenda in recent years. Despite being a tool against pests that cause damage to agriculture, its use is closely linked to numerous human deaths, as well as causing serious environmental damage. Natural pesticides are an alternative to pest control without threatening human health and the environment. Piperine, a substance found in black pepper (Piper nigrum), has been selected as a raw material for the development of an all-natural fungicide to combat the fungus of the species Golovinomyces cichoracearum that reaches specimens of Zinnia elegans, located in garden of Etec Doctor Celso Giglio. In order to potentiate the fungicidal effect of piperine, raw cow's milk, UHT milk, coconut milk and clove oil were used to test the antifungal efficiency of these substances by means of disc diffusion and serial dilution, as well as to test their affinities with piperine by a solubility test. Finally, of the tested substances, only clove oil and piperine were successful in the fungicidal efficiency test, just as only clove oil was able to solubilize piperine. The product formed by these substances was also effective, although it stained the leaf surface of the plant due to its high concentration. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36388 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Artigo_piperina.pdf Restricted Access | 866.41 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.