Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/35949
Title: | Panorama agroindustrial do suco de laranja concentrado: revisão de literatura |
Other Titles: | Agroindustrial overview of concentrated orange juice: literature review |
Authors: | NINA, Elbio Medeiros Della PALACI, Claudelina Alves |
Advisor: | MUÇOUÇAH, Mariana Fraga Soares MUÇOUÇAH, Fernando Juabre |
type of document: | Artigo Científico |
Keywords: | Processamento de alimentos;Sucos de frutas;Laranja;Indústrias |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | 184 |
Citation: | NINA, Elbio Medeiros Della; PALACI, Claudelina Alves. Panorama agroindustrial do suco de laranja concentrado – revisão de literatura, 2024. Trabalho de conclusão de curso (Curso Superior de Tecnologia Agronegócio) - Faculdade de Tecnologia de Mogi das Cruzes, Mogi das Cruzes, 2024 |
Abstract: | O artigo explora a relevância econômica do suco de laranja no Brasil, destacando o papel do país
como líder global na produção de laranja e exportação de suco concentrado e não concentrado de
laranja. Abordando a importância da citricultura no Brasil, especialmente no estado de São Paulo,
região de concentração da produção agrícola e da agroindústria citrícola. O presente estudo é uma
revisão de literatura, portanto consistiu na Pesquisa Bibliográfica e Exploratória, desenvolvida com
base em material já publicado, sistematizado, tais como livros, artigos científicos, e demais fontes de
consulta atualmente aceitas. Confirma-se que o Brasil exerce liderança na produção de suco de
laranja industrializado, sendo exportados o suco de laranja concentrado e congelado ou FCOJ (Frozen
Concentrate Orange Juice) e o suco não concentrado ou NFC (Not From Concentrate). Por fim,
ressalta-se a importância de compreender os impactos das técnicas de processamento para oferecer
produtos de alta qualidade, atendendo às expectativas dos consumidores e garantindo excelência e
segurança alimentar The article explores the economic relevance of orange juice in Brazil, highlighting the country's role as a global leader in orange production and exports of concentrated and non-concentrated orange juice. Addressing the importance of citrus farming in Brazil, especially in the state of São Paulo, a region where agricultural production and the citrus agroindustry are concentrated. The present study is a literature review, therefore it consisted of Bibliographic and Exploratory Research, developed based on already published, systematized material, such as books, scientific articles, and other currently accepted sources of consultation. It is confirmed that Brazil is a leader in the production of industrialized orange juice, with concentrated and frozen orange juice or FCOJ (Frozen Concentrate Orange Juice) and non-concentrated juice or NFC (Not From Concentrate) being exported. Finally, the importance of understanding the impacts of processing techniques to offer high quality products, meeting consumer expectations and ensuring excellence and food safety, is highlighted. |
Description: | Artigo apresentado no evento 7° EnGeTec em 04 dez. de 2024. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/35949 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
agronegocio_2024_2_elbiomedeirosdellanina_panoramaagroindustrialdosucode.pdf Restricted Access | 1.18 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.