Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/35194
Title: Produção de tijolos ecológicos a partir de resíduos agrícolas de macaúba
Other Titles: Production of ecological bricks from macauba agricultural waste
Authors: ASCARI, Natalia Lanzoni
SANTOS, Nicole da Cunha dos
COSTA, Priscila Maria Silva
Advisor: MACHADO JÚNIOR, Rogério José
type of document: Artigo Científico
Keywords: Macaúba;Resíduos agrícolas;Construção civil (aspectos socioambientais)
Issue Date: Jun-2025
Publisher: 007
Citation: ASCARI, N.; CUNHA, N. da; COSTA, P. Produção de tijolos ecológicos a partir dos resíduos agroflorestais da macaúba. 2025. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Biotecnologia) – Escola Técnica Conselheiro Antônio Prado, Campinas, 2025.
Abstract: Dessa forma, o presente estudo buscou explorar a viabilidade técnica, econômica e ambiental dos resíduos da macaúba — incluindo casca, polpa e epicarpo — na produção de tijolos ecológicos. Acredita-se que essa prática não só contribui para a redução do impacto ambiental da construção civil, como também promove a valorização de resíduos e o fortalecimento de economias locais, alinhando-se aos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável da Agenda 2030 da ONU.
Thus, this study sought to explore the technical, economic, and environmental feasibility of macauba waste—including bark, pulp, and epicarp—in the production of ecological bricks. It is believed that this practice not only contributes to reducing the environmental impact of civil construction, but also promotes the valorization of waste and the strengthening of local economies, aligning with the Sustainable Development Goals of the UN 2030 Agenda.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/35194
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
biotecnologia_2025_1_natalia_ascari_producao_de_tijolos_ecologicos.pdf951.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.