Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/32881
Title: | Eficiência agronômica da vinhaça em diferentes concentrações no solo e no milho verde híbrido da espécie Zea mays |
Other Titles: | Agronomic efficiency of vinasse at different concentrations in soil and in hybrid green corn of the species Zea mays |
Authors: | CARRENHO, Aline Bueno DIAS, Felipe Moura FASCINA, Rebecca SILVA, Tiago Viana da |
Advisor: | LUCAS, Vitor Amaral Sanches COLOMBO, Sandro de Miranda |
Other contributor: | BARCELLOS, Aline Fioratto YAMATO, Maira Akemi Casagrande AZEVEDO, Marisa da Costa Alvez JESUS, Lucia Regina de |
type of document: | Monografia |
Keywords: | FERTILIZANTES;Resíduos agrícolas;Milho;Vinho (análise química) |
Issue Date: | Dec-2015 |
Publisher: | 242 |
Citation: | CARRENHO, A. B.; DIAS, F. M.; FASCINA, R.; SOARES, R.; SILVA, T. V.; Eficiência agronômica da vinhaça em diferentes concentrações no solo e no milho verde híbrido da espécie Zea mays. 2015. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Química) - ETEC Dr. Celso Giglio, Osasco II, 2015. |
Abstract: | Os fertilizantes nitrogenados estão entre os mais utilizados e são responsáveis por causarem maior impacto ambiental. De acordo com a Associação Internacional de Fertilizantes (IFA), a produção desses compostos é responsável por 94% do consumo de energia de toda produção de fertilizantes. Os principais combustíveis utilizados são o gás natural (73%) e o carvão mineral (27%), ambos fósseis, cujas emissões de dióxido de carbono (CO²) contribuem com o processo de desequilíbrio do efeito estufa, logo, favorecem o processo de aquecimento global. A fabricação consome aproximadamente 5% da produção anual de gás natural.
(AIRES, 2012). O biofertilizante obtido a partir do caldo de cana, no entanto corresponde ao resíduo final da fabricação do álcool etílico por via fermentativa, a vinhaça é rica em matéria orgânica detentora três importantes componentes: nitrogênio, fósforo e potássio.
Neste projeto a produção do biofertilizante foi realizada a nível laboratorial, com o objetivo de analisar sua aplicação e efeitos no solo e na planta de milho verde híbrido da espécie Zea mays. Para tanto foram utilizadas diferentes concentrações do produto (vinhaça) obtido a partir da evaporação do álcool após sua fermentação, e realizado aplicações deste em plantas de milho verde. Para analisar sua eficiência solo-planta, foram realizados testes de verificação da quantidade de íons H+ no solo por titulometria e analise de massa seca para verificar a quantidade de biomassa absorvida pela cultura de milho verde. Nitrogen fertilizers are among the most widely used and are responsible for causing the greatest environmental impact. According to the International Fertilizer Association (IFA), the production of these compounds is responsible for 94% of the energy consumption of all fertilizer production. The main fuels used are natural gas (73%) and coal (27%), both fossil fuels, whose carbon dioxide (CO²) emissions contribute to the process of greenhouse effect imbalance, thus favoring the process of global warming. Manufacturing consumes approximately 5% of the annual production of natural gas.(AIRES, 2012). The biofertilizer obtained from sugarcane juice, however, corresponds to the final residue of the production of ethyl alcohol through fermentation, vinasse is rich in organic matter containing three important components: nitrogen, phosphorus and potassium. In this project, the production of the biofertilizer was carried out in a laboratory setting, with the aim of analyzing its application and effects on the soil and on the hybrid green corn plant of the species Zea mays. For this purpose, different concentrations of the product (vinasse) obtained from the evaporation of alcohol after its fermentation were used, and this was applied to green corn plants. To analyze its soil-plant efficiency, tests were performed to verify the amount of H+ ions in the soil by titration and dry mass analysis to verify the amount of biomass absorbed by the green corn crop. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/32881 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tcc escrito - vinhaça - Felipe e Tiago.pdf | 800.41 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.