Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/31231
Title: Gastronomia e culinária afrodiaspórica no Brasil.
Other Titles: Afrodiasporic gastronomy and cusine in Brazil
Authors: GRACIANO, George Gabriel Silva
SILVA, Rayanne Cristhine Oliveira da
ANDRÉ, Thais Cristina Leite
Advisor: PIMENTEL, Dauri Tavares
Other contributor: PIMENTEL, Dauri Tavares
GALVÃO, Altair de Oliveira
NASCIMENTO, Denise Ferreira Laurito
type of document: Artigo Científico
Keywords: Culinária;Patrimônio cultural;Cultura afro-brasileira
Issue Date: 21-Nov-2024
Publisher: 127
Citation: GRACIANO, George Gabriel Silva; SILVA, Rayanne Cristhine Oliveira da; ANDRÉ, Thais Cristina Leite. Gastronomia e culinária afrodiaspórica no Brasil. Orientador: Dauri Tavares Pimentel. 2024. 18 p. Artigo Acadêmico de Conclusão de Curso (Tecnólogo em Eventos) – Faculdade de Tecnologia Professor Waldomiro May, Centro Paula Souza, Cruzeiro, SP, 2024.
Abstract: O seguinte estudo explora a gastronomia afrodiaspórica no Brasil dando ênfase a Bahia, identificando-a como um elemento crucial e fundamental na construção da identidade e resistência cultural afrodescendente. Ao abordar a culinária afro-brasileira, são discutidos aspectos ligados aos pratos tradicionais e suas representações simbólicas, bem como a importância de espaços contemporâneos, como restaurantes e festivais gastronômicos, na valorização dessa herança. O artigo examina a legislação do IPHAN e sua relevância na proteção de práticas culturais afro-brasileiras. Além de sua contribuição no desenvolvimento econômico local. Nota-se a gastronomia e culinária afrodiaspórica como um patrimônio cultural dinâmico e essencial, que contribui para a construção de uma sociedade mais inclusiva e plural.
The following study explores Afrodiasporic gastronomy in Brazil with emphasis on Bahia, identifying it as a crucial and fundamental element in the construction of Afro-descendant cultural identity and resistance. When addressing Afro-Brazilian cuisine, aspects related to traditional dishes and their symbolic representations are discussed, as well as the importance of contemporary spaces, such as restaurants and gastronomic festivals, in valuing this heritage. The article examines IPHAN's legislation and its relevance in the protection of Afro-Brazilian cultural practices. In addition to its contribution to local economic development. Afrodiasporic gastronomy and cuisine are noted as a dynamic and essential cultural heritage, which contributes to the construction of a more inclusive and plural society.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/31231
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.