Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/29258
Title: Casca do cacau na compostagem: uma alternativa sustentável
Other Titles: Cocoa husk in composting: a sustainable alternative
Authors: SILVA, Giseanne Gomes Queiroz
SILVA, Raquel Bento da
Advisor: OLIVA, Flávio Alberto
type of document: Artigo Científico
Keywords: Agricultura sustentável;Adubação
Issue Date: 10-Dec-2024
Publisher: 157
Citation: SILVA, Giseanne Gomes Queiroz; SILVA, Raquel Bento da. Casca do cacau na compostagem: uma alternativa sustentável. Orientador: Flávio Alberto Oliva. 2024. 9 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Gestão Empresarial) - Faculdade de Tecnologia de Presidente Prudente, Presidente Prudente, SP, 2024.
Abstract: A introdução de matéria orgânica no solo é essencial para sua saúde e para o sucesso das culturas. O cumprimento das normas regulamentares reforça o uso do composto como uma alternativa segura e confiável. Este método pode trazer resultados positivos como a redução da dependência de fertilizantes minerais, a economia de recursos. A metodologia empregada nesta pesquisa foi predominantemente qualitativa e exploratória que demonstrar a viabilidade da compostagem como uma solução prática e economicamente atraente para lidar com os resíduos da indústria do cacau no Brasil. A compostagem das cascas de cacau contribui para a saúde do solo, fornecendo nutrientes essenciais e melhorando suas propriedades físicas e químicas. Essa abordagem inovadora para a gestão de resíduos agrícolas se destaca especialmente no setor do cacau, abordando tanto questões ambientais quanto econômicas.
The introduction of organic matter into the soil is essential for its health and for the success of crops. Compliance with regulatory standards reinforces the use of compost as a safe and reliable alternative. This method can bring positive results such as reducing dependence on mineral fertilizers and saving resources. The methodology used in this research was predominantly qualitative and exploratory, demonstrating the viability of composting as a practical and economically attractive solution for dealing with waste from the cocoa industry in Brazil. Composting cocoa shells contributes to soil health by providing essential nutrients and improving its physical and chemical properties. This innovative approach to agricultural waste management stands out especially in the cocoa sector, addressing both environmental and economic issues.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/29258
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
gestaoempresarial_2024_2_giseannegqsilva_cascadocacaunacompostagem.pdf351.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.