Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/27735
Title: | Nutrientes adequados para atletas maratonistas |
Other Titles: | Adequate nutrients for marathon athletes |
Authors: | SILVA, Ana Beatriz Pinheiro da MENDONÇA, Elizabelle Fratucello SOUZA, Kamilly Vitória Pereira de |
Advisor: | FACTOR, Raquel Poiatti |
type of document: | Artigo Científico |
Keywords: | Nutrição humana;Atletismo;Macronutrientes;Micronutrientes |
Issue Date: | 16-Dec-2024 |
Publisher: | 024 |
Citation: | SILVA, Ana Beatriz Pinheiro da; MENDONÇA, Elizabelle Fratucello; SOUZA, Kamilly Vitória Pereira de; FACTOR, Raquel Poiatti. Nutrientes adequados para atletas maratonistas. 2024. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Nutrição e Dietética) – Escola Técnica Estadual Prefeito Alberto Feres, Araras, 2024. |
Abstract: | O trabalho de conclusão de curso trata da importância da nutrição esportiva para
maratonistas, destacando como uma alimentação adequada e equilibrada é essencial
para melhorar o desempenho, manter a saúde e facilitar a recuperação de lesões. O
estudo ressalta a necessidade de ingestão de carboidratos, proteínas, lipídios,
vitaminas e minerais, além de uma boa hidratação para prevenir a fadiga e a
desidratação, que podem comprometer a performance. O objetivo geral é identificar
os nutrientes adequados para esses atletas, orientando sobre os riscos de uma
alimentação inadequada e destacando a importância da hidratação. Foram utilizados
materiais educativos, como folders, para conscientizar tanto atletas quanto o público
geral sobre a nutrição e seus benefícios, prevenindo também doenças crônicas nãotransmissíveis. The final project addresses the importance of sports nutrition for marathon runners, highlighting how a proper and balanced diet is essential to improve performance, maintain health, and aid in injury recovery. The study emphasizes the need for the intake of carbohydrates, proteins, fats, vitamins, and minerals, as well as adequate hydration to prevent fatigue and dehydration, which can compromise performance. The main objective is to identify the appropriate nutrients for these athletes, providing guidance on the risks of inadequate nutrition and emphasizing the importance of hydration. Educational materials, such as brochures, were used to raise awareness among both athletes and the general public about nutrition and its benefits, also preventing non-communicable chronic diseases. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/27735 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
nutricao_2024_2_anabeatrizpinheiro_nutrientesadequadospara.pdf | 392.14 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.