Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/27735
Title: Nutrientes adequados para atletas maratonistas
Other Titles: Adequate nutrients for marathon athletes
Authors: SILVA, Ana Beatriz Pinheiro da
MENDONÇA, Elizabelle Fratucello
SOUZA, Kamilly Vitória Pereira de
Advisor: FACTOR, Raquel Poiatti
type of document: Artigo Científico
Keywords: Nutrição humana;Atletismo;Macronutrientes;Micronutrientes
Issue Date: 16-Dec-2024
Publisher: 024
Citation: SILVA, Ana Beatriz Pinheiro da; MENDONÇA, Elizabelle Fratucello; SOUZA, Kamilly Vitória Pereira de; FACTOR, Raquel Poiatti. Nutrientes adequados para atletas maratonistas. 2024. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Nutrição e Dietética) – Escola Técnica Estadual Prefeito Alberto Feres, Araras, 2024.
Abstract: O trabalho de conclusão de curso trata da importância da nutrição esportiva para maratonistas, destacando como uma alimentação adequada e equilibrada é essencial para melhorar o desempenho, manter a saúde e facilitar a recuperação de lesões. O estudo ressalta a necessidade de ingestão de carboidratos, proteínas, lipídios, vitaminas e minerais, além de uma boa hidratação para prevenir a fadiga e a desidratação, que podem comprometer a performance. O objetivo geral é identificar os nutrientes adequados para esses atletas, orientando sobre os riscos de uma alimentação inadequada e destacando a importância da hidratação. Foram utilizados materiais educativos, como folders, para conscientizar tanto atletas quanto o público geral sobre a nutrição e seus benefícios, prevenindo também doenças crônicas nãotransmissíveis.
The final project addresses the importance of sports nutrition for marathon runners, highlighting how a proper and balanced diet is essential to improve performance, maintain health, and aid in injury recovery. The study emphasizes the need for the intake of carbohydrates, proteins, fats, vitamins, and minerals, as well as adequate hydration to prevent fatigue and dehydration, which can compromise performance. The main objective is to identify the appropriate nutrients for these athletes, providing guidance on the risks of inadequate nutrition and emphasizing the importance of hydration. Educational materials, such as brochures, were used to raise awareness among both athletes and the general public about nutrition and its benefits, also preventing non-communicable chronic diseases.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/27735
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nutricao_2024_2_anabeatrizpinheiro_nutrientesadequadospara.pdf392.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.