Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/24370
Title: | O impacto da tecnologia da informação nos pequenos negócios: Um estudo de caso no setor de restaurantes |
Other Titles: | The impact of information technology in small businesses: A case study in the restaurant sector |
Authors: | GONZALEZ, Maria Julia |
Advisor: | TREVELIN, Ana Tereza Colenci |
Other contributor: | COLENCI NETO, Alfredo QUILIMARTE, Alan |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Empreendedorismo;Microempresas;Tecnologia da informação;Eletrônica digital (competitividade) |
Issue Date: | Jun-2024 |
Publisher: | 269 |
Citation: | Gonzalez, Maria Julia. O impacto da tecnologia da informação nos pequenos negócios: um estudo de caso no setor de restaurantes, 2024. Trabalho de conclusão de Curso Superior de Tecnologia em Gestão Empresarial. Fatec São Carlos, São Carlos, 2024. |
Abstract: | Com o avanço da era tecnológica, a Tecnologia da Informação (TI) tornou-se
crucial para a competitividade das organizações. No Brasil, pequenas empresas, que
representam 95% das empresas e 30% do PIB, necessitam constantemente inovar para se
manterem no mercado. A TI é fundamental para apoiar áreas administrativas e de fluxo de
caixa, aumentando a competitividade e assertividade nos processos. Este estudo analisa o
impacto da TI em pequenos negócios, através de um estudo de caso de uma microempresa de
software em São Carlos-SP, que desenvolveu um sistema especializado para restaurantes. O
sistema melhora a gestão de caixa, emissão de notas fiscais, controle de pedidos e integração
com plataformas de pedidos online. O estudo também aborda os desafios e motivações dos
empreendedores, destacando a importância da capacitação e da superação de barreiras para
adoção de TI. Programas como o SEBRAE e o Empretec são mencionados como facilitadores
para o desenvolvimento de habilidades empreendedoras. A pesquisa inclui uma revisão
bibliográfica e entrevistas, mostrando que a implementação de TI pode transformar a gestão e
a eficiência dos pequenos negócios, promovendo crescimento e sustentabilidade. With the advancement of the technological era, Information Technology (IT) has become crucial for organizational competitiveness. In Brazil, small businesses, which represent 95% of companies and 30% of GDP, constantly need to innovate to stay in the market. IT is fundamental in supporting administrative areas and cash flow management, increasing competitiveness and accuracy in processes. This study analyzes the impact of IT on small businesses, with a case study of a microsoftware company in São Carlos-SP that developed a specialized system for restaurants. The system improves cash management, invoice issuance, order control, and integration with online ordering platforms. The study also addresses the challenges and motivations of entrepreneurs, highlighting the importance of training and overcoming barriers to IT adoption. Programs like SEBRAE and Empretec are mentioned as facilitators for developing entrepreneurial skills. The research includes a literature review and interviews, showing that the implementation of IT can transform the management and efficiency of small businesses, promoting growth and sustainability. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/24370 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gestao_empresarial_2024_1_maria_julia_gonzalez_o_impacto_da_tecnologia_da_informacao_nos_pequenos_n.pdf | 175.52 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.