Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23536
Title: | A biodiversidade das PANCS, como forma de garantia nutricional e sustentabilidade na rotina alimentar |
Other Titles: | The biodiversity of PANCS, as a way of guaranteeing nutritional and sustainability in the dietary routine |
Authors: | BOSQUEIRO, Lana Campos VIEIRA, Maria Fernanda Andrade Calmon PROENÇA, Yara |
Advisor: | FRANCESCATO, Margarete Galzerano |
Other contributor: | SCHERRER, Milena Donatti RAMOS, Danyele CURI, Jacqueline Duarte do Páteo |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Alimentação alternativa;Sustentabilidade;Plantas Alimentícias |
Issue Date: | 27-Nov-2023 |
Publisher: | 104 |
Citation: | BOSQUEIRO, Lana Campos; VIEIRA, Maria Fernanda Andrade Calmon; PROENÇA, Yara. A biodiversidade das PANCS, como forma da garantia nutricional e sustentabilidade na rotina alimentar. 2023. 18f. Trabalho de Conclusão de Curso (Técnico em Nutrição e Dietética). Centro Estadual de Educação Tecnológica Paula Souza. Escola Técnica Estadual - ETEC Trajano Camargo. Limeira. |
Abstract: | Este artigo tem como objetivo apresentar as Plantas Alimentícias Não
Convencionais - PANC´s como fontes nutricionais e sustentáveis na rotina alimentar
da população. As PANC’s apresentam um potencial nutricinal pouco explorado,
entretanto elas não apenas auxiliam na Segurança Alimentar e Nutricional - SAN, mas
também garantem a sustentabilidade do meio-ambiente, sendo encontradas e
geradas na natureza de maneira involuntária e, dependendo dos aspectos
econômicos e geográficos da região, contribuem para aumentar renda. Além disso,
auxiliam para o remanejamento de cardápios e oferecem diversos nutrientes,
ampliando a alimentação saudável diária. Dessa forma, as PANC´s Rumex Acetosa -
Azedinha e Stachys Byzantina - Peixinho da Horta foram utilizadas para a realização
de preparações de baixo custo e fácil preparo, a fim de evidenciar os fatos
apresentados e orientar a população sobre essas plantas, através de uma avaliação
sensorial e a distribuição de um panfleto informativo. This article focuses on Non-Conventional Food Plants, which called in Brazil PANCs because of their nutritional and sustainable sources, and the main idea is to present and insert them into the population's dietary routine. PANCs have an unexplored nutritional value. However, they even help with Food and Nutrition Security, as they ensure the sustainability of the environment. They are found and generated in nature involuntarily, and it depends on the economic and geographical aspects which contribute to increasing income. In addition, they help to rearrange some menus and offer various nutrients, expanding the daily healthy diet. In this way, the PANCS Rumex. Acetosa - Azedinha and Stachys Byzantina -Peixinho were used to carry out low-cost and easy-to-prepare, to highlight the facts presented and guide the population about those plants through sensory assessment and the distribution of an information brochure. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23536 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TCC PANCS.pdf | 1.13 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.