Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/22315
Title: | Boas práticas e sistemas na tilapicultura |
Other Titles: | Good practices and systems in tilapia farming |
Authors: | PEREIRA, Igor Luis Oliveira |
Advisor: | LEONEL, Fábio Roberto |
Other contributor: | NASCIMENTO, Douglas Prescílio do MARTINS, Katlin Gleis |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Piscicultura;tilapicultura;Produção animal |
Issue Date: | 21-Jun-2023 |
Publisher: | 121 |
Citation: | PEREIRA, Igor Luis Oliveira. Boas práticas e sistemas na tilapicultura. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Superior de Tecnologia em Agronegócio) – Faculdade de Tecnologia de São José do Rio Preto, São José do Rio Preto, 2023. |
Abstract: | O mundo atualmente está atingindo um pico populacional, a demanda por alimentos é evidente, e o mercado de peixes vai suprir uma boa parte nesta oferta de proteína. A tilapicultura no Brasil adota muitas tecnologias, algumas desenvolvidas em território nacional, bem como novas práticas e manejos empregados. A produção de peixes de cultivo em território nacional vem se diversificando e a espécie
conhecida como tilápia lidera a produção, com crescimento exponencial contínuo, mantendo-se como o peixe mais produzido e comercializado, a tilapicultura tem destaque principalmente no sudeste do Brasil, unindo grandes cursos de água a uma logística de escoamento, bem como polos industriais de mercado. Assim se faz necessário informações sobre técnicas de cultivo, os tipos de cultivo e qualidade nos processos, bem como o conhecimento de noções de boas praticas a fim de evitar doenças e problemas sanitários, garantindo uma melhoria na produção da espécie com diferentes tipos de cenários. The world is currently reaching a population peak, the demand for food is evident, and the fish market will surprise a good part of this protein supply. Tilapiculture in Brazil adopts many technologies, some of which have evolved in the national territory, as well as new practices and management practices. The production of farmed fish in the national territory has been diversifying and the species known as tilapia leads the production, with continuous exponential growth, remaining as the most produced and commercialized fish, tilapia farming is highlighted mainly in the southeast of Brazil, uniting large watercourses to outflow logistics, as well as industrial market hubs. Thus, information on cultivation techniques, types of cultivation and quality in the processes is necessary, as well as knowledge of notions of good practices in order to avoid diseases and health problems, guaranteeing an improvement in the production of the species with different types of scenarios. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/22315 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
agronegocio_2023_1_igorluisoliveirapereira_boaspraticasesistemasdetilapicultur.pdf Restricted Access | 526.82 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.