Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/21393
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorFARINAZZI-MACHADO, Flávia Maria Vasques-
dc.contributor.authorBRAZINI, Ana Valeria-
dc.contributor.authorSILVA, José Vitor da-
dc.contributor.otherFARINAZZI-MACHADO, Flávia Maria Vasques-
dc.contributor.otherDORTA, Claudia-
dc.contributor.otherGIANNONI, Juliana Audi-
dc.date.accessioned2024-07-24T12:07:55Z-
dc.date.available2024-07-24T12:07:55Z-
dc.date.issued2024-06-17-
dc.identifier.citationBRAZINI, Ana Valeria; SILVA, José Vitor da. Benefits of honey for human health and the environmental importance of bees. 2024. 6 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso superior de Tecnologia em Alimentos) – Fatec Estudante Rafael Almeida Camarinha, Marília, SP, 2024.pt_BR
dc.identifier.urihttps://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/21393-
dc.descriptionArtigo científico válido como TCC-
dc.description.abstractThe aim of this study was to gather information about the beneficial effects of honey on human health and the importance of bees in environmental preservation. Through a descriptive exploratory study and research in full scientific articles, it was observed that honey has been used for thousands of years as food and for therapeutic purposes. Scientific studies have demonstrated the beneficial effects of using honey in experimental and human models, in view of its anti-inflammatory, antioxidant, healing, antimicrobial and anticancer properties. Such effects are attributed to the expressive presence of phenolic and flavonoid compounds, whose concentrations are directly influenced by the origin of the flora, seasonal factors, and bee species, with the highest levels found in stingless honey bees. The environmental importance of bees is reflected in the ecosystem service performed by these insects as pollinating agents, since they are responsible for the production of food and livelihoods and have a significant role in linking wild ecosystems to agricultural production systems.pt_BR
dc.description.abstractRESUMO: O objetivo deste estudo foi reunir informações sobre os efeitos benéficos do mel na saúde humana e a importância das abelhas na preservação ambiental. Através de um estudo exploratório descritivo e pesquisa em artigos científicos completos, observou-se que o mel é utilizado há milhares de anos como alimento e para fins terapêuticos. Estudos científicos têm demonstrado os efeitos benéficos da utilização do mel em modelos experimentais e humanos, tendo em vista as suas propriedades anti-inflamatórias, antioxidantes, cicatrizantes, antimicrobianas e anticancerígenas. Tais efeitos são atribuídos à presença expressiva de compostos fenólicos e flavonóides, cujas concentrações são diretamente influenciadas pela origem da flora, fatores sazonais e espécies de abelhas, sendo os maiores teores encontrados nas abelhas sem ferrão. A importância ambiental das abelhas reflecte-se no serviço ecossistémico desempenhado por estes insectos como agentes polinizadores, uma vez que são responsáveis ​​pela produção de alimentos e meios de subsistência e têm um papel significativo na ligação dos ecossistemas selvagens aos sistemas de produção agrícola.pt_BR
dc.description.sponsorshipCurso Superior de Tecnologia em Alimentospt_BR
dc.language.isoen_USpt_BR
dc.publisher130pt_BR
dc.subjectMelpt_BR
dc.subjectAntioxidantespt_BR
dc.subjectPreservação ambientalpt_BR
dc.subject.otherProdução Alimentíciapt_BR
dc.titleBenefits of honey for human health and the environmental importance of beespt_BR
dc.title.alternativeBenefícios do mel para a saúde humana e a importância ambiental das abelhaspt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tecnol_alimentos_2024_1_ana_valeria_brazini_benefits_of_honey_for_human_health.pdf374.43 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.