Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/16535
Title: | Introdução alimentar nas creches públicas |
Authors: | VIEIRA, Bianka Vilela FERREIRA, Caroline de Souza CAMPOS, Maria Luiza Fernandes GOMES, Rayssa Canuto |
Advisor: | FAGGE, Rita de Cássia Abbud Gaspari BRANCO, Rosemeire Choueri |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Nutrição;Dietética;Alimentação infantil;Creches |
Issue Date: | 23-Nov-2023 |
Publisher: | 014 |
Citation: | VIEIRA, Bianka Vilela; FERREIRA, Caroline de Souza; CAMPOS, Maria Luiza Fernandes; GOMES, Rayssa Canuto. Introdução alimentar nas creches públicas. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Nutrição e Dietética) – Etec Júlio de Mesquita, Santo André, 2023. |
Abstract: | Este trabalho discorre sobre a introdução alimentar nas creches públicas, levanta questões como os
impactos e riscos de uma iniciação nutricional errônea, aceitabilidade alimentar infantil, a dieta das
crianças nas creches além de influências externas na alimentação dos infantes, fazendo com que o
público-alvo seja os responsáveis e os funcionários das creches. O objetivo desse projeto é analisar a
alimentação infantil nos ambientes pré escolares e como a introdução alimentar feita nesses
estabelecimentos contribui para diversos fatores, como aceitabilidade, desenvolvimento de doenças,
etc. Em setembro de 2023, foi aplicado um questionário, disponibilizado de forma digital, via Google
Forms, aos funcionários da chreche Jardim Nazaret em São Bernardo do Campo, obtendo total de
dezenove (19) respondentes, onde pode-se compreender a alimentação diária das crianças. Com
esses fatores, foi possível contatar a aceitabilidade e preferência alimentar dos alunos, evidenciando a
influência dos pais e a falta de informação perante a introdução alimentar. ABSTRACT This work discusses the introduction of food in public daycare centers, raising questions about the impacts and risks of incorrect nutritional initiation, children's food acceptability, the diet of children in daycare, and external influences on infant nutrition. The target audience for this work is the parents and daycare staff. The objective of this paper was to analyze child nutrition in pre-school environments and how the introduction of food in these establishments contributes to various factors, such as acceptability, the development of diseases, and more. In September 2023, a digital questionnaire was administered via Google Forms to the staff of Jardim Nazaret Daycare in São Bernardo do Campo, with a total of nineteen (19) respondents. This allowed us to understand the daily diet of the children. Through these factors, it was possible to assess the acceptability and food preferences of the students, highlighting the influence of parents and the lack of information regarding food introduction. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/16535 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
introdução alimentar nas creches.pdf | 749.69 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.