Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/14342
Title: | Importância da alimentação saudável na prevenção e tratamento da depressão |
Other Titles: | Importance of healthy eating in the prevention and treatment of depression |
Authors: | FARINELI, Jennifer Carvalho Santos Silva MATTOS, Katya Aguilar Martinez |
Advisor: | FARINAZZI-MACHADO, Flávia Maria Vasques |
Other contributor: | FARINAZZI-MACHADO, Flávia Maria Vasques BRUNATTI, Anna Claudia Sahade FIORINI, Adriana Maria Ragassi |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Alimentação;Saúde;Depressão (doença) |
Issue Date: | 1-Jun-2023 |
Publisher: | 130 |
Citation: | FARINELI, Jennifer Carvalho Santos Silva; MATTOS, Katya Aguilar Martinez. Importância da alimentação saudável na prevenção e tratamento da depressão. Orientadora: Flávia Maria Vasques Farinazzi-Machado. 2023. 26 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso superior de Tecnologia em Alimentos) – Fatec Estudante Rafael Almeida Camarinha, Marília/SP, 2023. |
Abstract: | O presente trabalho tem como objetivo abordar através de uma revisão literária a importância da alimentação saudável na prevenção e tratamento da depressão, sinais da doença e principais alimentos que podem ser aliados para um bom tratamento. A depressão é uma doença descoberta desde o século IX a.C., está associada a alterações de substâncias no Sistema Nervoso Central, sobretudo a noradrenalina e a serotonina e, em muitos casos evolui de forma crônica, necessitando de tratamento prolongado. A alimentação saudável é muito importante para que as demandas de nutrientes sejam supridas e um bom funcionamento do cérebro pois, estudos dizem que a microbiota intestinal é considerada o segundo centro de controle em nosso corpo. Nutrientes como magnésio, zinco, vitaminas do complexo B e vitamina D podem diminuir os sintomas da depressão, estudos garantem que a dieta à base de vegetais, peixes e nozes diminuiu em 33% as chances de uma pessoa desenvolver depressão. The present work aims to address, through a literary review, the importance of healthy eating in the prevention and treatment of depression, signs of the disease and main foods that can be allies for good treatment. Depression is a disease discovered since the 9th century BC. It is associated with substance changes in the Central Nervous System, mainly noradrenaline and serotonin and, in many cases, it evolves chronically, requiring prolonged treatment. A healthy diet is very important for nutrient demands to be met and the brain to function properly, as studies say that the intestinal microbiota is considered the second control center in our body. Nutrients such as magnesium, zinc, B vitamins and vitamin D can reduce the symptoms of depression, studies guarantee that a diet based on vegetables, fish and nuts deficient in 33% the chances of a person developing depression. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/14342 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tecnol_alimentos_2023_1_jennifer_carvalho_santos_silva_importancia_da_alimentacao_saudavel.pdf | 628.53 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.