Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36354
Title: | Potencialidade do extrato solúvel de Agrião (Nasturtium officinale) no controle microbiológico |
Other Titles: | Potential of soluble watercress (Nasturtium officinale) extract in microbiological control |
Authors: | CASTRO, Janaina Bueno |
Advisor: | SALARO, Mariana Carina Frigieri |
Other contributor: | SUDO, Tadeu Tomio FRANCO, Claudenir Facincani |
type of document: | Artigo Científico |
Keywords: | Agrião;Controle químico |
Issue Date: | 26-Oct-2023 |
Publisher: | 173 |
Citation: | CASTRO, Janaina Bueno. Potencialidade do extrato solúvel de Agrião (Nasturtium officinale) no controle microbiológico, 2023. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2023. |
Abstract: | O controle microbiológico natural tem sido um diferencial muito atrativo na atualidade onde
procura controlar os contaminantes, sem, no entanto, afetar adversamente o meio ambiente ou
impedir o comércio dos subprodutos no caso de uso de agentes de controle em processos
industriais como na obtenção do bioetanol. O grupo de pesquisa aplicada COMINAT
(Controle Microbiológico Natural) estuda a ação de extratos vegetais no controle
microbiológico para desenvolvimento de produtos comerciais. Neste sentido está sendo realizado o estudo do extrato comercial de Agrião cuja o nome científico é no controle de
microrganismos padrões e também de microrganismos do processo fermentativo para
obtenção do bioetanol. Até o momento os estudos revelaram ação inibitória somente para as
bactérias padrões. No presente trabalho foram desenvolvidos os produtos antibacterianos
etanol gel e sabonete. Não foi verificado melhora na ação do etanol gel com o extrato em
relação ao mesmo produto sem adição. O sabonete deu um bom resultado. Natural microbiological control has been a very attractive differentiator nowadays, where it seeks to control contaminants, without, however, adversely affecting the environment or preventing the trade of by-products in the case of using control agents in industrial processes such as obtaining bioethanol. . The applied research group COMINAT (Natural Microbiological Control) studies the action of plant extracts in microbiological control for the development of commercial products. In this sense, the study of the commercial watercress extract whose scientific name is Nasturtium officinale is being carried out in the control of standard microorganisms and also microorganisms in the fermentative process to obtain bioethanol. So far, studies have revealed inhibitory action only for standard bacteria. In the present work, the antibacterial products ethanol gel and soap were developed. There was no improvement in the action of ethanol gel with the extract compared to the same product without addition. The soap is still in the testing phase, and time is needed to complete the study. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36354 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TG Bio - Janaína Bueno Castro.pdf Restricted Access | 606.96 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.