Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/15862
Title: Desafios da agricultura familiar na produção e comercialização de hortaliças: gestão da qualidade na produção
Other Titles: Challenges of family farming in the production and marketing of vegetables: quality management in production.
Authors: SILVA, Allan de Carvalho
DIAS, Rennan Bastos Gonçalves
Advisor: FERREIRA, Daniel Paulo
Other contributor: OLIVA, Rafael Augusto
LUCCAS, Taciana Maria Lemes de
type of document: Artigo científico
Keywords: Agricultura familiar;Segurança alimentar
Issue Date: 20-Dec-2023
Publisher: 275
Citation: SILVA, Allan de Carvalho. DIAS, Rennan Bastos Gonçalves. Desafios da agricultura familiar na produção e comercialização de hortaliças: gestão da qualidade na produção. – SP, 2023. Trabalho de conclusão de curso. (Curso superior de tecnologia em Gestão Comercial). Faculdade de Tecnologia de Assis, Prof. Dr. José Luiz Guimarães. Assis, 2023.
Abstract: presente estudo ressalta a importância da gestão eficaz na agricultura familiar, especialmente no contexto da produção e comercialização de hortaliças. Por meio de uma revisão bibliográfica baseada em artigos científicos, constatou-se que a gestão adequada na agricultura familiar proporciona benefícios econômicos, sociais e ambientais. A gestão eficiente contribui para o desenvolvimento sustentável da agricultura familiar, promovendo a segurança alimentar, a geração de emprego e renda, a preservação da biodiversidade e o fortalecimento das comunidades rurais. A gestão adequada na produção e comercialização de hortaliças na agricultura familiar gera benefícios econômicos, como aumento da rentabilidade e estabilidade financeira.
The present study highlights the importance of effective management in family farming, especially in the context of vegetable production and marketing. Through a bibliographical review based on scientific articles, it was found that adequate management in family farming provides economic, social and environmental benefits. Efficient management contributes to the sustainable development of family farming, promoting food security, generating employment and income, preserving biodiversity and strengthening rural communities. Proper management in the production and marketing of vegetables in family farming generates economic benefits, such as increased profitability and financial stability.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/15862
Appears in Collections:Trabalhos de conclusão de curso



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.