Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/9616
Title: Garlic: a systematic review of the effects on cardiovascular diseases
Other Titles: Alho: uma revisão sistemática dos efeitos sobre doenças cardiovasculares
Authors: IMAIZUMI, Vitor Massami
Advisor: BARBALHO, Sandra Maria
Other contributor: BARBALHO, Sandra Maria
OTOBONI, Alda Maria Machado Bueno
BECHARA, Karina Quesada
type of document: Artigo científico
Keywords: Alho;Doenças cardiovasculares;Saúde
Issue Date: 20-Jun-2022
Publisher: 130
Citation: IMAIZUMI, Vitor Massami. Garlic: a systematic review of the effects on cardiovascular diseases. Orientadora: Sandra Maria Barbalho. 2022. 24 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso superior de Tecnologia em Alimentos) – Fatec Estudante Rafael Almeida Camarinha, Marília, SP, 2022.
Abstract: Allium sativum (garlic) certainly is one of the oldest horticultural crops in the world and presents bioactive compounds that are related to the garlic’s effects on human health. Several authors have shown beneficial effects on diabetes, hypertension, dyslipidemia, obesity, and cardiovascular diseases (CVD), which are among the most relevant causes of mortality in the world. The aim of this systematic review was to evaluate the effects of garlic in the risk factors of CVD and evaluate its economic importance. MEDLINE–PubMed, COCHRANE, EMBASE, and Google Scholar databases were searched. The included studies showed that the use of garlic can reduce blood pressure, waist circumference, body mass index, LDL-c, non-HDL-c, total cholesterol, triglycerides, and inflammatory markers. It also can increase the levels of HDL-c and can improve cardiovascular parameters such as coronary artery calcium, microcirculation, epicardial and periaortic adipose tissue, post occlusive reactive hyperemia, low attenuation plaque, carotid intima-media thickness; and carotid intima-media thickness. Due to these reasons, garlic can be considered in the prevention and treatment of CVD risk factors.
RESUMO: O Allium sativum (alho) certamente é uma das culturas hortícolas mais antigas do mundo e apresenta compostos bioativos que estão relacionados aos efeitos do alho na saúde humana. Vários autores têm mostrou efeitos benéficos sobre diabetes, hipertensão, dislipidemia, obesidade e doenças cardiovasculares (DCV), que estão entre as mais relevantes causas de mortalidade no mundo. O objetivo disto revisão sistemática foi avaliar os efeitos do alho nos fatores de risco de DCV e avaliar sua importância econômica. MEDLINE–PubMed, COCHRANE, EMBASE e bancos de dados Google Scholar foram pesquisados. Os estudos incluídos mostraram que o uso do alho pode reduzir a pressão arterial, circunferência da cintura, índice de massa corporal, LDL-c, não-HDL-c, colesterol total, triglicerídeos e marcadores inflamatórios. Também pode aumentar os níveis de HDL-c e pode melhorar o sistema cardiovascular parâmetros como cálcio da artéria coronária, microcirculação, tecido adiposo epicárdico e periaórtico tecidual, hiperemia reativa pós-oclusiva, placa de baixa atenuação, espessura médio-intimal da carótida; e espessura médio-intimal da carótida. Por essas razões, o alho pode ser considerado na prevenção e tratamento de fatores de risco de DCV.
Description: Artigo científico válido como TCC
URI: http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/9616
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tecnologia_em_alimentos_2022_1_vitor_massami_imaizumi_garlic_a_systematic_review_of_the_effects.pdf
  Restricted Access
1.8 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.