Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/9591
Title: | Plant based: correlação com dietas vegetarianas e sua importância na prevenção de doenças crônicas não transmissíveis |
Other Titles: | Plant-based: chronic risk with vegetarian diets and their prevention of noncommunicable diseases |
Authors: | AGUIAR, Jessica Daniele Rodrigues SANTOS, Valdir de Oliveira dos |
Advisor: | SHIGEMATSU, Elke |
Other contributor: | SHIGEMATSU, Elke FARINAZZI-MACHADO, Flávia Maria Vasques GIANNONI, Juliana Audi |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Alimentos naturais;Vegetarianismo;Prevenção de doenças |
Issue Date: | 21-Jun-2022 |
Publisher: | 130 |
Citation: | AGUIAR, Jessica Daniele Rodrigues; SANTOS, Valdir de Oliveira dos. Plant based: correlação com dietas vegetarianas e sua importância na prevenção de doenças crônicas não transmissíveis. Orientadora: Elke Shigematsu. 2022. 13 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso superior de Tecnologia em Alimentos) – Fatec Estudante Rafael Almeida Camarinha, Marília, SP, 2022. |
Abstract: | Por meio de revisões de literatura relacionadas ao tema plant-based o presente trabalho, por meio de uma revisão bibliografica abordou a correlação do mesmo com dietas vegetarianas com enfoque na sua importância na prevenção de doenças não transmissíveis. A orientação quanto a seus benefícios e eficiência na prevenção de doenças, como obesidade, diabetes, hipertensão e câncer colorretal estão presentes na literatura. O estilo plant-based é considerado saudável uma vez que os alimentos não são ultraprocessados destacando-se pelo maior aporte de nutrientes e compostos bioativos. Sendo assim possuem mais antioxidantes e ação antiinflamatória, além do que é considerado um importante aliado na prevenção contra as doenças crônicas não transmissíveis (DCNT), merecendo futuras pesquisas e divulgações sobre seus benefícios em relação a qualidade de vida do indivíduo especificando seus atributos e limitações que possam ocorrer por conta de algumas carências nutricionais. ABSTRACT: Through literature reviews related to the plant-based theme, the present work, through a bibliographic review, addressed its correlation with vegetarian diets with a focus on its importance in the prevention of non-communicable diseases. Guidance regarding its benefits and efficiency in preventing diseases such as obesity, diabetes, hypertension and colorectal cancer are present in the literature. The plant-based style is considered healthy since the foods are not ultra-processed, standing out for the greater supply of nutrients and bioactive compounds. Thus, they have more antioxidants and anti-inflammatory action, in addition to being considered an important ally in the prevention of chronic non-communicable diseases (NCDs), deserving future research and disclosures about their benefits in relation to the individual's quality of life, specifying their attributes and limitations. that may occur due to some nutritional deficiencies. |
URI: | http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/9591 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tecnologia_em_alimentos_2022_1_jessica_daniele_rodrigues_aguiar_plant_based_correlacao_com_dietas.pdf | 342.98 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.