Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/6755
Title: Memórias gustativas e suas influências culturais
Authors: SILVA, Luiz Claudio da
PRADA, Maria Eduarda Brediks
BRAJON, Raphael Augusto
LEVADA, Sabrina Aparecida Prado
HAYASHIGUTI, Withyelly da Silva
Advisor: SILVA, William Estevão Lino da
type of document: Monografia
Keywords: Alimentação;Gastronomia
Issue Date: 10-Dec-2021
Publisher: 042
Citation: SILVA, Luiz Claudio da, et al. Memórias gustativas e suas influências culturais. 2021. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Cozinha) - Escola Técnica Estadual Benedito Storani, Jundiaí, 2021.
Abstract: A memória gustativa tem um poder involuntário que nos remete uma lembrança de um sabor do passado. Também conhecida como ‘‘comfort food’’, é o tipo de gastronomia capaz de trazer momentos de prazer e relaxamento emocional. Este trabalho tem como objetivo explorar e identificar a definição de memória gustativa e suas influências com bases na cultura e tradição do Brasil, sendo realizada também uma pesquisa quali-quantitativa, por meio de um questionário online, com alguns moradores de Jundiaí e região com o intuito de explorar as influências culturais e históricas desta região. Nos resultados, podemos observar que as preparações mais consumidas foram o bolinho de chuva, a macarronada e o bolo de cenoura, produzidos principalmente por mães e avós.
The gustatory memory has an involuntary power that reminds us of a taste of the past. Also known as "comfort food" is the type of gastronomy capable of bringing moments of pleasure and emotional relaxation. This work aims to explore and identify the definition of gustatory memory and its influences based on the culture and tradition of Brazil. A qualitative-quantitative survey was also carried out, through an online questionnaire, with some residents of Jundiaí and the region with the aim to explore the cultural and historical influences of this region. In the results, we can observe that the most consumed preparations were the rain cake, the pasta and the carrot cake, produced mainly by mothers and grandmothers.
URI: http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/6755
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tecnicoemcozinha_2021_2_luizclaudiodasilva_memoriasgustativasesuasinfluenciasculturais.pdf1.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.