Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/40122| Title: | Higiene e segurança do trabalho no setor sucroalcooleiro |
| Other Titles: | Occupational health and safety in the sugar and ethanol sector |
| Authors: | PIRES JÚNIOR, Alexandre Pacanhela SILVA, Edilania Moreira Martins da BENEDITO, Etiene Fernanda BERTOLOTTI, Gean Lucas BENEDICTO, Ruan Correa |
| Advisor: | COLLI, Bruna do Amaral Brogio |
| Other contributor: | COLLI, Bruna do Amaral Brogio CAPA, Júlio César RIBEIRO, Thais |
| type of document: | Monografia |
| Keywords: | Higiene e segurança industrial |
| Issue Date: | 27-Jun-2025 |
| Publisher: | 287 |
| Citation: | Pires Júnior, Alexandre Pacanhela et al. Higiene e segurança do trabalho no setor sucroalcooleiro. 2025. 27 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso de Técnico em Açúcar e Álcool), ETEC João Elias Margutti, Santa Cruz das Palmeiras, 2025. |
| Abstract: | essenciais para garantir a saúde e integridade dos trabalhadores, considerando
os riscos presentes em atividades como plantio, colheita, moagem da cana-de
açúcar e produção de etanol. Este setor é caracterizado por desafios específicos
que exigem medidas preventivas adequadas. Os trabalhadores estão expostos
a ruídos excessivos, temperaturas elevadas e riscos de acidentes com máquinas
e equipamentos. O uso de EPIs (Equipamentos de Proteção Individual), como
protetores auriculares, luvas, óculos de proteção e calçados apropriados, é
fundamental. Desse modo, o objetivo primordial do presente trabalho foi de
demonstrar que é possível potencializar a higiene e a segurança no setor
sucroalcooleiro por meio de boas práticas, treinamentos, uso de tecnologias, e
implementação de protocolos rigorosos. A metodologia utilizada foi de uma
coleta de dados, que é um conjunto de estratégias e técnicas utilizadas para
obter informações relevantes e válidas em uma pesquisa ou estudo. Essa
metodologia, utilizada na busca de dados na base do Google Acadêmico, Scielo,
Scholar, dentre outros, auxiliou na descrição do presente tema escolhido para o
trabalho de conclusão de curso. Por meio da pesquisa, observa-se que a higiene
e a segurança do trabalho no setor sucroalcooleiro devem envolver uma
abordagem integrada que abarca o controle de riscos ambientais, a proteção
física e a capacitação dos trabalhadores, visando a prevenção de acidentes e
doenças ocupacionais. Concluiu-se que, para potencializar a higiene e
segurança do trabalho no setor sucroalcooleiro, deve-se promover um ambiente
de trabalho saudável, garantindo a proteção dos profissionais, evitando
acidentes graves, prevenindo doenças ocupacionais e identificando os riscos
ocupacionais por meio de ações preventivas. Occupational Health and Hygiene and occupational safety in the sugar-alcohol sector are essential aspects to ensure the health and integrity of workers, considering the risks present in activities such as planting, harvesting, sugarcane milling, and ethanol production. This sector is characterized by specific challenges that require appropriate preventive measures. Workers are exposed to excessive noise, high temperatures, and risks of accidents involving machinery and equipment. The use of PPE (Personal Protective Equipment), such as ear protectors, gloves, safety glasses, and appropriate footwear, is fundamental. Thus, the primary objective of this work was to demonstrate that it is possible to enhance hygiene and safety in the sugar-alcohol sector through good practices, training, use of technologies, and implementation of strict protocols. The methodology used was data collection, which is a set of strategies and techniques used to obtain relevant and valid information in research or study. This methodology, applied in searching databases like Google Scholar, Scielo, Scholar, among others, helped in the description of the chosen topic for this final course paper. Through the research, it is observed that hygiene and occupational safety in the sugar-alcohol sector should involve an integrated approach that includes controlling environmental risks, physical protection, and worker training, aiming at the prevention of accidents and occupational diseases. It was concluded that, to enhance hygiene and occupational safety in the sugar-alcohol sector, a healthy work environment must be promoted, ensuring the protection of workers, avoiding serious accidents, preventing occupational diseases, and identifying occupational risks through preventive actions. |
| URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/40122 |
| Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| acucarealcool_2025_1_alexandrepiresjunior_higieneesegurancadotrabalho.pdf | TCC | 332.74 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.