Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/40098| Title: | Avanços tecnológicos na produção de açúcar e álcool |
| Other Titles: | Technological advances in sugar and alcohol production |
| Authors: | OLIVEIRA, Alex Henrique Correa de TOMAZ, Giovana Gabriela Machado AMARAL, Layhumy Laurrana Vieira NERY, Micheli Aparecida Moreira |
| Advisor: | COLLI, Bruna Do Amaral Brogio |
| type of document: | Monografia |
| Keywords: | Produtividade;Açúcar |
| Issue Date: | 5-Dec-2025 |
| Publisher: | 287 |
| Citation: | OLIVEIRA, Alex Henrique Correa de et al. Avanços tecnológicos na produção de açúcar e álcool. 2025. 21 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso de Técnico em Açúcar e Álcool), ETEC João Elias Margutti, Santa Cruz das Palmeiras, 2025. |
| Abstract: | Este trabalho de revisão de literatura teve como objetivo estudar os avanços
tecnológicos no setor sucroalcooleiro, desde a chegada da cana ao Brasil até as
evoluções nos maquinários/equipamentos (caminhões, moagem, fermentação,
destilação e retificação) e nas tecnologias do campo (drones agrícolas, mudas
pré-brotadas, colheitas mecanizadas). A pesquisa foi realizada por meio de sites,
artigos e trabalhos acadêmicos. A cana-de-açúcar foi introduzida no Brasil no
século XVI, logo após a chegada dos portugueses. Inicialmente cultivada nas
regiões Nordeste, a planta rapidamente se tornou um dos principais produtos
básicos do país, impulsionando a economia colonial. Tecnologias como a
mecanização da colheita, drones agrícolas, mudas pré-brotadas (MPB), o uso
de sistemas de agricultura de precisão, a automação industrial e o
aproveitamento de subprodutos para a geração de bioenergia têm colocado o
Brasil como um dos líderes mundiais neste segmento. Esses avanços não
apenas fortalecem a competitividade do setor, mas também contribuem para a
transição energética global, ao oferecer alternativas renováveis e sustentáveis
aos combustíveis fósseis. Os resultados indicam que, com a modernização da
mecanização, a produtividade aumentou significativamente, consolidando o
Brasil como líder mundial na produção de açúcar e um dos principais produtores
de etanol. This literature review aimed to study the technological advances in the sugar and alcohol sector, from the arrival of sugarcane in Brazil to the evolutions in machinery/equipment (trucks, milling, fermentation, distillation, and rectification) and in field technologies (agricultural drones, pre-sprouted seedlings, mechanized harvesting). The research was conducted using websites, articles, and academic papers. Sugarcane was introduced to Brazil in the 16th century, shortly after the arrival of the Portuguese. Initially cultivated in the Northeast region, the plant quickly became one of the country's main staple products, boosting the colonial economy. Technologies such as mechanized harvesting, agricultural drones, pre-sprouted seedlings (PSS), the use of precision agriculture systems, industrial automation, and the use of by-products for bioenergy generation have positioned Brazil as one of the world leaders in this segment. These advances not only strengthen the sector's competitiveness but also contribute to the global energy transition by offering renewable and sustainable alternatives to fossil fuels. The results indicate that, with the modernization of mechanization, productivity has increased significantly, consolidating Brazil as a world leader in sugar production and one of the main producers of ethanol. |
| URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/40098 |
| Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| acucarealcool_2025_2_alexoliveira_avancostecnologicosnaproducaode.pdf | TCC | 585.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.