Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/39154| Title: | Estudo de análise na alimentação na ovinocultura na Etec Jales – SP |
| Other Titles: | Study analyzing feed intake in sheep farming at Etec Jales – SP |
| Authors: | SAMPAIO, Julia Nataly Ferreira CUNHA, Vinicius Vilela da |
| Advisor: | RODRIGUES, Ana Paula Bote |
| Other contributor: | RODRIGUES, Ana Paula Bote |
| type of document: | Monografia |
| Keywords: | ovinos;Ração |
| Issue Date: | 28-Nov-2024 |
| Publisher: | 073 |
| Citation: | SAMPAIO, Julia Nataly Ferreira; CUNHA, Vinicius Vilela da. Estudo de análise na alimentação na ovinocultura na Etec Jales – SP, 2024. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Agropecuária) - Escola Técnica de jales "Etec Dr. José Luiz Viana Coutinho", Jales, 2024. |
| Abstract: | O objetivo geral do projeto e implantar uma análise do ganho e perca de peso de ovinos e ter um manejo adequado na análise na alimentação de ovinos é fundamental para garantir a saúde e o desempenho dos animais. Os ovinos necessitam de uma dieta equilibrada, que atenda às suas exigências nutricionais, incluindo proteínas, carboidratos, lipídios, vitaminas e minerais. A forragem é a base da alimentação, mas é importante complementar com concentrados, especialmente durante períodos de gestação ou lactação. A qualidade dos alimentos deve ser avaliada por meio de análises laboratoriais que determinam a composição nutricional das forragens e suplementos. Fatores como a palatabilidade e a digestibilidade do teor de nutrientes impactam diretamente no ganho de peso ou até mesmo a perca. Além disso, a análise da dieta ajuda a prevenir problemas metabólicos e a maximizar a eficiência alimentar. Além disso, a análise da alimentação de ovinos é crucial para otimizar a saúde e a produtividade desses animais. A dieta dos ovinos deve ser balanceada, atendendo às suas necessidades nutricionais específicas em diferentes fases da vida, como crescimento, reprodução e lactação. A forragem representa a base alimentar, mas é essencial incorporar concentrados e suplementos nutricionais para garantir uma ingestão adequada de proteínas, carboidratos, lipídios, vitaminas e minerais. The general objective of the project is to implement an analysis of weight gain and loss in sheep and to have adequate management in the analysis of sheep feeding is fundamental to guarantee the health and performance of the animals. Sheep need a balanced diet that meets their nutritional requirements, including proteins, carbohydrates, lipids, vitamins and minerals. Forage is the basis of the diet, but it is important to supplement it with concentrates, especially during periods of pregnancy or lactation. Food quality must be assessed through laboratory analyzes that determine the nutritional composition of forage and supplements. Factors such as palatability and digestibility of nutrient content directly impact weight gain or even weight loss. Additionally, diet analysis helps prevent metabolic problems and maximize feed efficiency. Furthermore, analyzing sheep feed is crucial to optimizing the health and productivity of these animals. The sheep's diet must be balanced, meeting their specific nutritional needs at different stages of life, such as growth, reproduction and lactation. Forage represents the food base, but it is essential to incorporate concentrates and nutritional supplements to ensure an adequate intake of proteins, carbohydrates, lipids, vitamins and minerals. |
| URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/39154 |
| Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| agropecuária_2024_julia_nataly_ferreira_sampaio_estudo_de_análise_na_alimentação_na_ovinocultura.pdf | 1.49 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.