Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/39062
Title: Extração e quantificação dos carotenóides presentes na Manga palmer
Other Titles: Extraction and quantification of carotenoids present in Palmer mango
Authors: ALVES, Giovana Cilli
BASSEGIO, João Pedro
ALBUQUERQUE, Kauê Oliveira
GARCIA, Manuela Payão
CARVALHO, Manuela Theodoro
MARTINS, Maria Clara Ferreira
Advisor: SOUZA, Raphael
type of document: Artigo Científico
Keywords: Manga;Extração
Issue Date: 26-Nov-2024
Publisher: 002
Citation: ALVES, Giovana Cilli et al. Extração e quantificação dos carotenóides presentes na Manga Palmer, 2024. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Química) - Escola Técnica de Assis Pedro D'Arcádia Neto, Assis, 2024.
Abstract: Os carotenoides são compostos lipossolúveis encontrados na natureza, responsáveis por conferir cores quentes, como amarelo, vermelho e laranja, a muitos tipos de alimentos, flores, algas e plantas. Também possuem papéis importantes na fotossíntese, na estabilização de membranas e na absorção de luz, além de terem ação antioxidante e poderem até se converter em vitamina A. Diante disso, este trabalho visa realizar a extração e quantificação de carotenóides presentes na manga Palmer “Mangifera indica”, para o desenvolvimento de futuras aplicações industriais no ramo alimentício. As mangas foram descascadas, cortadas, dessecadas e trituradas. Para extrair o β-caroteno, foram utilizados três solventes: acetona, clorofórmio e éter de petróleo. Após a agitação da solução da amostra com os solventes, foi analisado a absorbância de cada um a 450nm no espectrofotômetro. Foi observado que o éter de petróleo mostrou ser o mais eficiente na extração de β-caroteno e isso, provavelmente, se deve a sua maior afinidade com a molécula de β-caroteno e por ser mais eficiente em isolar a molécula alvo.
Carotenoids are fat-soluble compounds found in nature, responsible for giving warm colors, such as yellow, red, and orange, to many types of foods, flowers, algae, and plants. They also play important roles in photosynthesis, membrane stabilization, and light absorption, in addition to having antioxidant action and even being able to convert into vitamin A. In view of this, this study aims to extract and quantify carotenoids present in Palmer mangoes (“Mangifera indica”) for the development of future industrial applications in the food sector. The mangoes were peeled, cut, dried, and ground. To extract β-carotene, three solvents were used: acetone, chloroform, and petroleum ether. After shaking the sample solution with the solvents, the absorbance of each was analyzed at 450 nm using a spectrophotometer. It was observed that petroleum ether proved to be the most efficient in extracting β-carotene, and this is probably due to its greater affinity with the β-carotene molecule and because it is more effective in isolating the target molecule.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/39062
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artigo carotenóides.pdf712.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.