Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38881
Title: Açúcar: história e características da produção
Other Titles: Sugar: history and characteristics of production
Authors: REIS, Luis Fernando dos
Advisor: SALARO, Mariana Carina Frigeri
Other contributor: PAULA, Nádia Figueiredo de
FARIA, Ana Flávia Pereira
type of document: Artigo Científico
Keywords: Cana-de-açúcar;Biocombustíveis
Issue Date: 11-Dec-2019
Publisher: 173
Citation: REIS, Luis Fernando dos. Açúcar: história e características da produção, 2019. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2019.
Abstract: A cana-de-açúcar é um vegetal amplamente apreciado para consumo por sua capacidade de alterar o sabor dos alimentos deixando-os mais doces e palatáveis. Esse vegetal é proveniente do sul e sudeste asiático, sendo que na Europa foi cultivado na Espanha e logo depois levado para as Américas, onde passou a ser cultivado em países como Brasil, Cuba, México, Peru, Equador, Colômbia e Venezuela. O cultivo da cana-de-açúcar é feito de forma extensiva, as plantações ocupam uma grande área para suprir a necessidade das usinas na produção de açúcar e etanol. Atualmente o Brasil é o maior produtor de cana-de-açúcar, e apresenta dois períodos de safra: no Norte-Nordeste de setembro a março, e no Centro-Sul, de abril a novembro. O estado de São Paulo é o maior produtor. A produção é elevada sendo que para cada tonelada de cana processada nas usinas, são produzidos em torno de 71 kg de açúcar e 42 litros de etanol. O processo de produção de açúcar é muito semelhante entre as unidades produtoras. A cana chega à usina, é lavada e já vai direto para o preparo, que inclui corte, destilador e nivelador. Passa pelas moendas, onde toda a cana é esmagada, para extrair o caldo, o qual possui uma mistura dos componentes da cana-de-açúcar, bagacinhos, terra, areia e outras sujeiras, por essa razão se faz necessário o processo de clarificação para então prosseguir com a produção do açúcar. Finalmente o caldo clarificado é centrifugado para obtenção dos cristais.
Sugar cane is a vegetable widely appreciated for consumption for its ability to change the taste of foods making them sweeter and palatable. This vegetable comes from South and Southeast Asia, and in Europe was grown in Spain and soon after taken to the Americas, where it was grown in countries such as Brazil, Cuba, Mexico, Peru, Ecuador, Colombia and Venezuela. Sugarcane is cultivated extensively and plantations occupy a large area to meet the need for sugar and ethanol production. Brazil is currently the largest sugarcane producer, and has two harvest periods: in the North-Northeast from September to March, and in the Center-South, from April to November. The state of Sao Paulo is the largest producer. Production is high and for each ton of cane processed in the mills, around 71 kg of sugar and 42 liters of ethanol are produced. The sugar production process is very similar between the producing units. The sugarcane arrives at the mill, is washed and goes straight to the preparation, which includes cutting, cutting and leveling. It passes through the mills, where all the sugarcane is crushed, to extract the juice, which has a mixture of the sugarcane components, sugarcane, earth, sand and other dirt, so the clarification process is necessary to then proceed with sugar production. Finally the clarified broth is centrifuged to obtain the crystals.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38881
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Luis Fernando dos Reis.pdf
  Restricted Access
828.64 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.