Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38530
Title: Santuário K3: vivenciando aromas, sabores e saberes
Other Titles: K3 Sanctuary: experiencing aromas, flavors, and knowledge
Authors: CARDOSO, Amaralis de Abreu
OLIVEIRA, Marciana Gonçalves de
ANDREAZZI, Soraia
Advisor: BATISTA, Wagner Caron Medeiros
type of document: Monografia
Keywords: Turismo receptivo;Turismo rural;Agroturismo;Flores;Trabalho artesanal;Agricultura familiar
Issue Date: 2024
Publisher: 139
Citation: CARDOSO, Amaralis de Abreu; OLIVEIRA, Marciana Gonçalves de; ANDREAZZI, Soraia. Santuário K3: vivenciando aromas, sabores e saberes. 2024. Trabalho de conclusão de Curso (Curso Técnico em Turismo Receptivo) – Etec Tenente Aviador Gustavo Klug, Pirassununga, 2024.
Abstract: O trabalho apresenta o processo de cultivo de lavanda (lavandário) e suas diversas propriedades, destacando os produtos derivados da flor, como óleo essencial, sabonetes, itens de culinária e produtos do apiário (mel, favo, cera), produzidos há mais de 25 anos. A proprietária Rosana Cuel busca transformar seu sítio em um espaço de Turismo Rural, oferecendo ao visitante a experiência de conhecer o cultivo da lavanda e sua extração artesanal. O texto também cita cidades brasileiras que se destacam por utilizar as flores como atrativo turístico, como Holambra/SP, Cunha/SP e Campos do Jordão/SP, onde se localiza o Parque Amantikir. Com o crescente interesse global pelo turismo, o Turismo Rural se fortalece como uma modalidade que oferece contato com a natureza, cultura local e gastronomia caseira. Dentro desse contexto, destaca-se ainda o Agroturismo, que valoriza a agricultura familiar, proporcionando ao turista vivências do cotidiano rural. Seus produtos alcançam tanto o campo quanto áreas urbanas, estando presentes em supermercados, lojas especializadas e no vestuário. Palavras-chave: lavandário; cultivo de lavanda; óleo essencial; produtos artesanais; turismo rural; agroturismo; agricultura familiar; apiário; experiência turística; Holambra; Cunha; Campos do Jordão; Parque Amantikir; flores como atrativo turístico.
The work presents the process of lavender cultivation (lavender field) and its various properties, highlighting the products derived from the flower, such as essential oil, soaps, culinary items, and apiary products (honey, honeycomb, wax), produced for more than 25 years. The owner, Rosana Cuel, aims to transform her farm into a Rural Tourism space, offering visitors the experience of learning about lavender cultivation and its artisanal extraction. The text also mentions Brazilian cities that stand out for using flowers as a tourist attraction, such as Holambra/SP, Cunha/SP, and Campos do Jordão/SP, where the Amantikir Park is located. With the growing global interest in tourism, Rural Tourism is strengthening as a modality that offers contact with nature, local culture, and homemade cuisine. Within this context, Agrotourism is also highlighted, valuing family farming and providing tourists with experiences of rural daily life. Its products reach both rural and urban areas, being present in supermarkets, specialty stores, and clothing. Keywords: lavender field; lavender cultivation; essential oil; handmade products; rural tourism; agrotourism; family farming; apiary; tourist experience; Holambra; Cunha; Campos do Jordão; Amantikir Park; flowers as tourist attractions.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38530
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
turismo_receptivo_2024_1_amaralis_de_abreu_cardoso_santuario_k3_vivenciando_aromas_sabores_e_saberes.pdf
  Restricted Access
5.14 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.