Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38461
Title: Probióticos: breve revisão
Other Titles: Probiotics: a brief review
Authors: ORIKASSA, Flávia Jardim da Silva
Advisor: SALARO, Mariana Carina Frigeri
Other contributor: PAULA, Nádia Figueiredo de
FARIA, Ana Flávia Pereira
type of document: Artigo Científico
Keywords: Biota intestinal;Alimentos funcionais;Probióticos
Issue Date: 16-Nov-2021
Publisher: 173
Citation: ORIKASSA, Flavia Jardim da Silva. Probióticos: breve revisão, 2021. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2021.
Abstract: Os probióticos são suplementos de microrganismos vivos, que contribuem para melhorar o equilíbrio da microbiota intestinal, sendo amplamente utilizado em seres humanos e animais, associado à prevenção e tratamento de diversas doenças. Diante disso, o presente estudo verificou alguns tópicos relacionados a esse importante tema através de uma sucinta revisão bibliográfica. Foi possível verificar que há um consenso entre os autores citados sobre o fato de que são inúmeros os benefícios do consumo dos produtos alimentícios ou formas farmacêuticas contendo bactérias probióticas devido às suas propriedades funcionais. Com a realização deste estudo foi possível obter esclarecimentos e conhecimentos mais sólidos sobre a importância dos microrganismos intestinais, os quais podem ter sua presença e abundância controladas pela administração correta dos probióticos proporcionando uma eficaz simbiose com o hospedeiro.
Probiotics are supplements of live microorganisms that contribute to improve the balance of the intestinal microbiota, being widely used in humans and animals, associated with the prevention and treatment of various diseases. Therefore, the present study verified some topics related to this important theme through a brief bibliographical review. It was possible to verify that there is a consensus among the cited authors about the fact that there are countless benefits of consuming food products or pharmaceutical forms containing probiotic bacteria due to their functional properties. With this study, it was possible to obtain more solid clarifications and knowledge about the importance of intestinal microorganisms, which can have their presence and abundance controlled by the correct administration of probiotics, providing an effective symbiosis with the host.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/38461
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Flávia Jardim da Silva Orikassa.pdf
  Restricted Access
961.84 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.