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https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/37779| Title: | Avaliação de ação microbiológica do extrato de agrião, Nasturtium officinale |
| Other Titles: | Evaluation of the microbiological action of watercress extract, Nasturtium officinale |
| Authors: | PAULINO, Eduardo Mendes |
| Advisor: | SALARO, Mariana Carina Frigeri |
| Other contributor: | DUDA, Rose Maria FRANCO, Claudenir Facincani |
| type of document: | Artigo Científico |
| Keywords: | Agentes antimicrobianos;Biocombustíveis;Agrião |
| Issue Date: | 29-Nov-2022 |
| Publisher: | 173 |
| Citation: | Paulino, Eduardo Mendes Avaliação de ação microbiológica do extrato de agrião, Nasturtium officinale, 2022. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2022. |
| Abstract: | Os processos fermentativos da indústria sucroenergéticas estão sujeitos a muitos tipos de
contaminações por microrganismos em diferentes etapas do processo. Para o controle dos
contágios o uso de antibióticos faz-se necessário, porém são substâncias custosas que com o
uso conThe fermentation processes of the sugar-energy industry are subject to many types of
contamination by microorganisms in different stages of the process. For the control of
contagions, the use of antibiotics is necessary, but they are costly substances that, with
continuous use, can lead to the selection of resistant strains, making control difficult. As an
alternative for treatment, the use of vegetables has been studied. Nasturtium officinale,
watercress is a vegetable that according to studies has antimicrobial properties. The presenttínuo pode levar a seleção de cepas resistentes dificultando o controle. Como alternativa
para o tratamento vem se estudando o uso de vegetais. O Nasturtium officinal, o agrião é um
vegetal que apresenta segundo estudos propriedades antimicrobianas. O presente estudo tem
por objetivo avaliar a ação bactericida e fungicida do extrato de Nasturtium officinale em
bactérias e leveduras presentes no processo de fermentação alcoólica. Para isso foi realizado a
diluição do extrato de agrião, sendo sua ação biocida testado em bactérias padrões (American
Type Colection Culture - ATCC) Staphyloccoccus aureus (ATCC 25923) e Escherichia coli
(ATCC 25922), e um combinado de leveduras e contaminantes microbianos do processo
fermentativo obtidos da cuba de tratamento do fermento de três unidades sucroenergéticas
diferentes da região de Jaboticabal. A atividade antimicrobiana foi avaliada segundo a técnica
de difusão em ágar pelo método hole plate, os poços (4mm) foram preenchidos com 30 μL do
extrato diluído na concentração 0,5g/mL. O extrato apresentou uma alta solubilidade 1:2. A
ação da substância sobre os microrganismos apresentou efeito sobre as bactérias padrões
Staphyloccoccus aureus e Escherichia coli sendo formado um halo médio de inibição de 18,45
e 18,82mm, respectivamente. Não apresentou ação sobre os mixes de bactérias e de leveduras,
não sendo recomendado para controlar infecções do processo fermentativo. The fermentation processes of the sugar-energy industry are subject to many types of contamination by microorganisms in different stages of the process. For the control of contagions, the use of antibiotics is necessary, but they are costly substances that, with continuous use, can lead to the selection of resistant strains, making control difficult. As an alternative for treatment, the use of vegetables has been studied. Nasturtium officinale, watercress is a vegetable that according to studies has antimicrobial properties. The present study aims to evaluate the bactericidal and fungicidal action of Nasturtium officinale extract on bacteria and yeasts present in the process of alcoholic fermentation. For this, the watercress extract was diluted, and its biocidal action was tested on standard bacteria (American Type Collection Culture - ATCC) Staphylococcus aureus (ATCC 25923) and Escherichia coli (ATCC 25922), and a combination of yeast and microbial contaminants from the fermentation process obtained from the yeast treatment vat of three different sugar-energetic units in the Jaboticabal region. The antimicrobial activity was evaluated using the agar diffusion technique using the hole plate method, the wells (4mm) were filled with 30 μL of the diluted extract at a concentration of 0.5g/mL. The extract showed a high solubility 1:2. The action of the substance on the microorganisms influenced the standard bacteria Staphylococcus aureus and Escherichia coli, forming a mean inhibition halo of 18.45 and 18.82mm, respectively. It did not show action on bacteria and yeast mixes and is not recommended for controlling infections in the fermentation process. |
| URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/37779 |
| Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
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