Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36849
Title: | Desenvolvimento de focaccia funcional |
Other Titles: | Natural fermentation focaccia whole |
Authors: | VAZ, Marta Raquel Cristina PASSONI, Sonia Helena Rui |
Advisor: | NONES, Débora Cristina da Cunha |
type of document: | Artigo Científico |
Keywords: | Alimentos funcionais;Composição de alimentos (Efeitos);Alimentos de origem vegetal;gastronomia |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | 179 |
Citation: | VAZ, Marta Raquel Cristina; PASSONI, Sonia Regina Rui. Desenvolvimento de focaccia funcional. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Técnico em Gastronomia) – ETEC de Vargem Grande do Sul, Vargem Grande do Sul, 2023. |
Abstract: | O pão é considerado um dos mais antigos alimentos da humanidade e consumido
em praticamente todo mundo. A Fermentação serve para agregar qualidades como
aroma, sabor, textura ao alimento. a fermentação foi descoberta na antiguidade, por
acaso, quando os egípcios deixaram uma porção de farinha misturada com a água
exposta ao ar, essa mistura veio a expandir-se devido ao crescimento de fungos e
bactérias existentes no ar e que se instalaram na massa para se alimentar,
transformando o açúcar ali existente em álcool e gerando gases que contidos pela
rede de glúten, provocam o crescimento da massa, alterando a textura e agregando
sabor e aroma. Esse foi um processo que perdurou até o século XIX quando o
francês Louis Pasteur descobriu o fungo Saccharomyces cerevisiae favorecendo na
produção do fermento biológico utilizado até os dias atuais. A alta concentração
dessa levedura acelerou e padronizou o processo de fermentação, fazendo com que
o uso do fermento natural caísse em desuso em pouco espaço de tempo. nos dias
atuais com a busca por uma alimentação mais saudável, o uso do fermento natural
tem crescido devido aos benefícios ao organismo humano. essa pesquisa busca
fazer uma focaccia de fermentação natural usando a farinha integral com recheios
naturais para quem busca uma alimentação saudável. Bread is considered one of the oldest foods of humanity and consumed in practically everyone. Fermentation serves to add qualities such as aroma, flavor, texture to food. Fermentation was discovered in antiquity, by chance, when the Egyptians left a portion of flour mixed with water exposed to the air, this mixture came to expand due to the growth of fungi and bacteria existing in the air and which settled in the dough to to eat, transforming the existing sugar into alcohol and generating gases that, contained by the gluten network, cause the dough to grow, changing the texture and adding flavor and aroma. This was a process that lasted until the 19th century when the French. Louis Pasteur discovered the fungus Saccharomyces cerevisiae favoring the production of biological yeast used until the present day. The high concentration of this yeast accelerated and standardized the fermentation process, causing the use of natural yeast to fall into disuse in a short period of time. nowadays, with the search for a healthier diet, the use of natural yeast has grown due to the benefits to the human body. this research seeks to make a focaccia with natural fermentation using whole wheat flour with natural fillings for those looking for a healthy diet. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36849 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Foccacia Funcional.pdf Restricted Access | 676.77 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.