Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36617
Title: Resíduos de banana como potencial na geração de bioetanol
Other Titles: Banana waste as a potential source of bioethanol generation
Authors: CRUZ, Daiana Gonçalves da
Advisor: SALARO, Mariana Carina Frigeri
ALVES, Marcos Samuel
Other contributor: VIDOTTI, Maria Benincasa
SOUZA, Júlio César de
type of document: Artigo Científico
Keywords: Banana;Biocombustíveis
Issue Date: 7-Oct-2023
Publisher: 173
Citation: CRUZ, Daiana Gonçalves da. Resíduos de banana como potencial na geração de bioetanol, 2023. Trabalho de Graduação (Curso Superior em Biocombustíveis) - Fatec Nilo de Stéfani, Jaboticabal, 2023.
Abstract: O Brasil é um dos maiores produtores de frutas tropicais do mundo, com relação a banana ocupa o quarto lugar em produtividade mundial. Em decorrência disto, é apto formar enormes dimensões de resíduos agroindustriais, os quais nem sempre encontram destinos adequados. Diante da preocupação energética e ambiental surge a proposta da utilização dos resíduos com a finalidade otimizar a produção de bioetanol através da fermentação, sendo necessário para isso adaptações no processo como a hidrolização do material lignocelulósico e a utilização de microrganismos específicos. Desta forma, o presente estudo procurou verificar dados atualizados aproveitamento dos resíduos de bananas para a produção de bioetanol, levando em consideração o dueto: produção energética e sustentabilidade. Com a realização do estudo foi possível verificar o potencial brasileiro em otimizar a produção energética com a incorporação de resíduos de banana no processo de obtenção do bioetanol, por ser um dos maiores produtores do vegetal e possibilidade de adaptação técnica do processo.
Brazil is one of the largest producers of tropical fruits in the world, with regard to bananas, it ranks fourth in world productivity. As a result, it is likely that enormous amounts of agroindustrial waste are formed, which do not always find suitable destinations. Faced with energy and environmental concerns, a proposal arises to use waste in order to optimize the production of bioethanol through fermentation, requiring adaptations in the process such as the hydrolysis of lignocellulosic material and the use of specific microorganisms. In this way, the present study checks to verify updated data on the use of banana residues for the production of bioethanol, taking into account the due: energy production and sustainability. With the completion of the study, it was possible to verify the Brazilian potential in optimizing energy production with the incorporation of banana waste in the process of obtaining bioethanol, as it is one of the largest producers of the vegetable and the possibility of technical adaptation of the process.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/36617
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TG Bio - Daiane Gonçalves da Cruz.pdf
  Restricted Access
1.08 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.