Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/31125
Title: | Caracterização do mercado consumidor de café na região de Jales-SP |
Other Titles: | Characterization of the coffee consumer market in the Jales-SP region |
Authors: | JANUÁRIO, Kelly |
Advisor: | COSTA, Denise Pinheiro Soncini da |
Other contributor: | TONDATO, Cristina CARVALHO, Marcos César de |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Café;Consumo;Pesquisa de consumidor |
Issue Date: | 26-Jun-2021 |
Publisher: | 171 |
Citation: | JANUÁRIO, K. Caracterização do mercado consumidor de café na região de Jales-SP. 2021. Trabalho de Graduação (Tecnologia em Agronegócio) – Faculdade de Tecnologia Prof. José Camargo, Jales, 2021. |
Abstract: | O consumo de café vem aumentando cada dia mais, fazendo parte da economia brasileira, os principais atributos sensoriais do produto são o aroma e o sabor. Os certificados de café de alta qualidade, vem aumentando nos últimos anos segundo a Associação Brasileira de Indústria de Café (ABIC). Com o aumento da tecnologia melhorias vem ocorrendo na industria de café, exemplo o café liofilizado 100% arábica. O objetivo desse trabalho foi caracterizar o mercado consumidor de café na região de Jales. Para isso foram realizadas pesquisas bibliográficas e o uso da plataforma google forms já que por motivos pandemicos não foi possível a realização de pesquisa de campo para este fim. Com os resultados proveniente do mesmo, foi possível caracterizar o mercado consumidor de café, os entrevistados informaram que mais da metade deles costumam tomar o café coado “café caseiro”, a maioria consomem café com açúcar, um quarto consomem a bebida duas vezes por dia, logo após uma vez por dia, depois acima de cinco vezes por dia e finalizando de três a cinco vezes por dia, quase a metade consomem no período da manhã, trinta por cento preferem o café da marca Aporé, mais da metade gostam da intensidade do sabor do café médio, quarenta e cinco por cento utilizam como critério importante na hora da compra o sabor, a maioria preferem o café tradicional e quinze por cento já experimentaram o café solúvel 100% arábica, uma inovação da indústria cafeeira. Esses resultados permitem compreender as caracteristicas de consumo adquirida pelos entrevistados da região pesquisada. Coffee consumption is increasing more and more, being part of the Brazilian economy, the main sensory attributes of the product are scent and flavor. High quality coffee certificates have been increasing in recent years, according to the Brazilian Coffee Industry Association (BCIA). With the increase in technology, improvements have been taking place in the coffee industry, such as 100% Arabica lyofilized coffee. The objective of this paper was to characterize the coffee consumer market in the region of Jales. For this, bibliographical research was carried out and the use of the google forms platform, since for pandemic reasons it was not possible to carry out field research for this purpose. With the results from the same, it was possible to characterize the coffee consumer market, respondents reported that more than half of them usually drink brewed coffee "homemade coffee", most consume coffee with sugar, a quarter consume the drink twice a day , soon after once a day, then more than five times a day and finishing three to five times a day, almost half consume it in the morning, 30% prefer Aporé brand coffee, more than half like the intensity of the flavor of medium coffee, forty-five percent use flavor as an important criterion when purchasing, the majority prefer traditional coffee, and fifteen percent have already tried 100% Arabica soluble coffee, an innovation in the coffee industry. These results allow us to understand the consumption characteristics acquired by the interviewees in the researched region. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/31125 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
agronegocio_2021_1_kelly_januario_caracterizacao_do_mercado_consumidor_de_cafe_na_regiao.pdf | 777.14 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.