Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/28519
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBARBALHO, Sandra Maria-
dc.contributor.authorSILVA, Isabela Frazão da-
dc.contributor.authorBRAGANTE, Wesley Rossi-
dc.contributor.otherBARBALHO, Sandra Maria-
dc.contributor.otherGUIGUER, Elen Landgraf-
dc.contributor.otherBECHARA, Karina Quesada-
dc.date.accessioned2025-01-29T14:45:01Z-
dc.date.available2025-01-29T14:45:01Z-
dc.date.issued2024-12-02-
dc.identifier.citationSILVA, Isabela Frazão da. BRAGANTE, Wesley Rossi. Effects of Smallanthus sonchifolius flour on metabolic parameters: a systematic review. Orientadora: Sandra Maria Barbalho. 2024. 15 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso superior de Tecnologia em Alimentos) – Fatec Estudante Rafael Almeida Camarinha, Marília, SP, 2024.pt_BR
dc.identifier.urihttps://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/28519-
dc.description.abstractSmallanthus sonchifolius, popularly known as yacon, is a member of the Asteraceae family. Due to its medicinal and edible value, yacon is consumed by different populations. Yacon is unique due to its high fructo-oligosaccharide and inulin content, as well as flavonoids, sesquiterpene lactones, and phenolic acids. Roots can be used to produce flour, which is less perishable and can be applied in various industrial products. This systematic review focuses on the effects of yacon flour on metabolic parameters. PubMed, Cochrane, Embase, Science Direct, Scopus, Web of Science, and Google Scholar databases were consulted, and PRISMA guidelines were followed in the selection of the studies. In total, 526 articles were found in the databases, and of these, only 28 full texts were eligible for inclusion. After applying the inclusion and exclusion criteria, seven studies were finally included. The results showed that the use of yacon flour can reduce glycemia, HbA1c, advanced glycation ends, plasma lipids, body fat mass, body weight, and waist circumference and improve intestinal microbiota and the antioxidant status. Further exploration of the effects of yacon flour is warranted, and additional clinical trials are necessary to determine the optimal daily consumption levels required to assist in improving metabolic parameters.pt_BR
dc.description.abstractRESUMO: Smallanthus sonchifolius, popularmente conhecido como yacon, é membro da família Asteraceae. Devido ao seu valor medicinal e comestível, o yacon é consumido por diversas populações. Yacón é único devido ao seu alto teor de fruto-oligossacarídeos e inulina, além de flavonóides, lactonas sesquiterpênicas, e ácidos fenólicos. As raízes podem ser utilizadas para produzir farinha, que é menos perecível e pode ser aplicada em diversos produtos industriais. Esta revisão sistemática enfoca os efeitos da farinha de yacon no metabolismo parâmetros. PubMed, Cochrane, Embase, Science Direct, Scopus, Web of Science e Google Scholar foram consultadas bases de dados e seguidas as diretrizes do PRISMA na seleção dos estudos. No total foram encontrados 526 artigos nas bases de dados, e destes, apenas 28 textos completos foram elegíveis para inclusão. Após aplicação dos critérios de inclusão e exclusão, finalmente foram incluídos sete estudos. Os resultados mostraram que o uso da farinha de yacon pode reduzir glicemia, HbA1c, glicação avançada extremidades, lipídios plasmáticos, massa gorda corporal, peso corporal e circunferência da cintura e melhorar intestinal microbiota e o status antioxidante. É necessária uma maior exploração dos efeitos da farinha de yacon, e ensaios clínicos adicionais são necessários para determinar os níveis ideais de consumo diário necessários para auxiliar na melhoria dos parâmetros metabólicos.pt_BR
dc.description.sponsorshipCurso Superior de Tecnologia em Alimentospt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisher130pt_BR
dc.subjectBatatapt_BR
dc.subjectFarinhaspt_BR
dc.subjectCompostos bioativospt_BR
dc.subjectAntioxidantespt_BR
dc.subject.otherProdução Alimentíciapt_BR
dc.titleEffects of Smallanthus sonchifolius flour on metabolic parameters: a systematic reviewpt_BR
dc.title.alternativeEfeitos da farinha de Smallanthus sonchifolius sobre parâmetros metabólicos: uma revisão sistemáticapt_BR
dc.typeArtigo Científicopt_BR
dcterms.type-pt_BR
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tecnol_alimentos_2024_2_isabela_frazao_da_silva_effects_of_smallanthus_sonchifolius_flour.pdf
  Restricted Access
3.75 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.