Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/27661
Title: | Análise do consumo alimentar de crianças com diabetes |
Other Titles: | Analysis of food consumption in children with diabetes |
Authors: | COSTA, Ana Cecilya Alves Feitoza ALVES, Eduarda de Paiva Araújo CARVALHO, Evellyn Silva OLIVEIRA, Geovana Gonçalves de SILVA, Giovanna Sulzbacher da OLIVEIRA, Iasmin dos Santos |
Advisor: | FIGUEIREDO, Ana Cristina Gonçalves de Azevedo |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Diabetes mellitus;Crianças;Consumo de alimentos |
Issue Date: | Dec-2024 |
Publisher: | 247 |
Citation: | COSTA, Ana Cecilya Alves Feitoza et al. Análise do consumo alimentar de crianças com diabetes. Trabalho de Conclusão de Curso (Ensino Médio integrado ao Técnico em Nutrição e Dietética). Escola Técnica Estadual Mandaqui, São Paulo, 2024. |
Abstract: | A alimentação adequada desempenha um papel fundamental no controle da
diabetes, ajudando a regular os níveis de glicose no sangue e a prevenir complicações
associadas à doença. O objetivo do estudo foi analisar o consumo alimentar de
crianças com diabetes. Foi usado um questionário por meio eletrônico, para o
consumo alimentar foi usado os marcadores da alimentação. A maioria das crianças
pertenciam a classe econômica B1, o responsável possuía ensino superior e todas
apresentavam diabetes tipo 1 com uso de insulina. Quanto ao peso para idade e
estatura para idade estavam adequados e o IMC para idade mostrava que a maioria
era eutrófica. A maioria das crianças faziam acompanhamento e tinham recebido
orientação do nutricionista. O consumo dos marcadores saudáveis mostrou uma
frequência não regular, e dos não saudáveis alguns alimentos se mostraram com o
consumo não regular e outros ausentes. Embora a maioria dos responsáveis tenha
relatado a ausência de restrições alimentares, houve menção pontual à redução no
consumo de doces. Além disso, as maiores dificuldades relatadas ocorreram no início
do processo de adaptação, marcado pela introdução de alimentos saudáveis e pelas
mudanças necessárias na dieta, dada a resistência das crianças e o baixo consumo
desses alimentos. A atenção à escolha e à substituição de alimentos é crucial para o
sucesso do tratamento dietoterápico da diabetes mellitus infantil, demonstrando a
importância do profissional da nutrição neste processo. Proper nutrition plays a key role in managing diabetes, helping to regulate blood glucose levels and prevent complications associated with the disease.The aim of this study was to analyze the food consumption of children with diabetes. An electronic questionnaire was used, and food markers were used for food consumption.Most of the children belonged to the B1 economic class, the head of the child had higher education, and all of them had type 1 diabetes with insulin use. Weight-for-age and height-for-age were adequate, and BMI-for-age showed that most were eutrophic. Most of the children were being monitored and had received guidance from the nutritionist. The consumption of healthy markers showed a non-regular frequency, and of the unhealthy markers, some foods were shown to have non-regular consumption and others were absent. Although most of the parents or guardians reported the absence of dietary restrictions, there was occasional mention of a reduction in the consumption of sweets. In addition, the greatest difficulties reported occurred at the beginning of the adaptation process, marked by the introduction of healthy foods and the necessary changes in the diet, given the children's resistance and low consumption of these foods. Attention to the choice and substitution of foods is crucial for the success of the dietotherapeutic treatment of childhood diabetes mellitus, demonstrating the importance of the nutrition professional in this process. |
Description: | Acompanha o TCC livro infantil na versão epub e pdf. O livro "Cuidados coma a amiga Bette" é direcionado para crianças com diabetes mellitus. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/27661 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
mtecnutricaoedietetica_2024_2_anacecilyaalvesfeitozacosta_analisedoconsumoalimentardecriancascomdiabetes.pdf | TCC | 2.36 MB | Adobe PDF | View/Open |
mtecnutricaoedietetica_2024_2_anacecilyaalvesfeitozacosta_analisedoconsumoalimentardecriancascomdiabetes.epub | Produto | 5.49 MB | EPUB | View/Open |
mtecnutricaoedietetica_2024_2_anacecilyaalvesfeitozacosta_analisedoconsumoalimentardecriancascomdiabetes_versaoPDFdolivro.pdf | Produto | 12.03 MB | Adobe PDF | View/Open |
mtecnutricaoedietetica_2024_2_anacecilyaalvesfeitozacosta_analisedoconsumoalimentardecriancascomdiabetes_TA.pdf Restricted Access | TA | 466.66 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.