Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23168
Title: | Análise do custo de produção de lima tahiti em sistema consorciado na cidade de Botucatu |
Authors: | SILVA, André Lucas Sousa da |
Advisor: | DENADAI, Marcelo Scantamburlo BRAVIN, Luís Fernando Nicolosi |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Agronegócio;Zoneamento rural |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | 112 |
Citation: | SILVA, André Lucas Sousa da. Análise do custo de produção de lima tahiti em sistema consorciado na cidade de Botucatu, 2022. Artigo Científico (Curso Superior de Tecnologia em Agronegócio) - Faculdade de Tecnologia de Botucatu, 2022 |
Abstract: | A cultura da lima no Brasil é de significância econômica para a produção de riqueza no
país. Por se tratar de uma cultura perene que não apresenta produção por um considerável
tempo após sua implantação, o sistema de consórcio de culturas anuais auxilia na
viabilidade econômica do sistema enquanto a cultura principal está em período de
desemvolvimento. Devido ao longo prazo do projeto, faz-se necessário o estudo da análise
de custos destas culturas. Portanto, objetivou-se apresentar os custos e coeficientes de
operação das culturas da lima tahiti, feijão e milho em condições climáticas de uma cidade
do interior Centro-Oeste do estado de São Paulo, onde o foco é a demonstração de preços
e a possibilidade de implementação das cultuas em consórcio. Resultados da análise
demonstram lucro operacional do sistema foi de R$ 243.542.74, superior ao custo total de
produção das culturas de R$ 158.481,09. Concluímos que produção da lima tahiti em
sistema consorciado provou ser viável, com as culturas em consorcio gerando faturamento
superior ao custo total de produção do sistema. The lemon culture in Brazil is of economic significance for its wealth production. Because it is a perennial crop that does not produce for a considerable time after its implementation, the annual crop consortium system helps in the economic feasibility of the system while the main crop is in the development period. Due to the long term of the project, it is necessary to study the cost analysis of these crops. Therefore, the objective was to present the costs and coefficients of operation of the lime, bean and corn cultures in climatic conditions of a city in the interior midwest of the state of São Paulo, where the focus is the demonstration of prices and the possibility of implementation of consortium cultures. Results of the analysis demonstrate the operating profit of the system was R$ 243,542.74, higher than the system’s total production costs of R$ 158,481.09. We conclude that the production of Tahiti lime in an intercropping system proved to be viable, with intercropped cultures generating revenues higher than the total production cost of the system. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23168 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
André Lucas Sousa da Silva.pdf | Análise do custo de produção de lima tahiti em sistema consorciado na cidade de Botucatu | 343.25 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.