Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23093
Title: Abordagem dos sistemas food defense: uma revisão de literatura
Authors: SOUZA, Mayara Un Jin Batista de
Advisor: PIERRE, Fernanda Cristina
type of document: Artigo científico
Keywords: Cadeia de suprimentos;Segurança alimentar
Issue Date: 2023
Publisher: 112
Citation: SOUZA, Mayara Un Jin Batista de. Abordagem dos sistemas food defense: uma revisão de literatura, 2023. Artigo Científico (Curso Superior de Tecnologia em Agronegócio) - Faculdade de Tecnologia de Botucatu, 2023
Abstract: O artigo discute a relação entre segurança e defesa dos alimentos, enfatizando a importância de garantir a qualidade e a proteção alimentar à medida que a produção e o comércio aumentam em todo o mundo. Todas as partes da cadeia alimentar estão incluídas na segurança, enquanto a defesa se refere as estratégias para evitar contaminação deliberada. O estudo examina os sistemas de segurança dos alimentos com base em suas dimensões e métodos de implementação. Destacam-se métodos como C.A.R.V.E.R.(Criticidade, Acessibilidade, Recuperabilidade, Vulnerabilidade, Efeito e Reconhecimento)+SHOCK, VACCP - Análise de Vulnerabilidade de Pontos Críticos de Controle, TACCP - Plano de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle para Terrorismo e HACCP - Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle adaptados aos padrões internacionais. A pesquisa enfatiza a necessidade de cooperação entre indústria e governo, regulamentação, preparação para emergências e educação. O Food Defense Plan Builder da Food and Drug Administration é referido como um instrumento útil, e o Publicly Available Specification (PAS) 96:2014 é apresentado como um conselho para evitar ataques deliberados. A análise da cadeia de abastecimento de carne, a abordagem para fraude alimentar e estratégias de mitigação são discutidas. Destaca – se também que cooperação, políticas e inovações são essenciais para garantir a segurança alimentar global.
The article explores the correlation between food safety and food defense, emphasizing the pivotal role of ensuring the quality and protection of food amidst the global escalation in production and trade. While food safety encompasses all facets of the food chain, food defense involves strategies aimed at preventing deliberate contamination. The study meticulously examines food defense systems, assessing their dimensions and methods of implementation. It sheds light on methodologies such as C.A.R.V.E.R (Criticality, Accessibility, Recuperability, Vulnerability, Effect and Reconnoissance) +SHOCK, VACCP - Vulnerability Assessment of Critical Control Points, TACCP- Threat Assessment and Critical Control Point Plan for Terrorism, and HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points tailored to international standards. The research underscores the imperative nature of collaboration between industry and government, stressing the significance of regulation, emergency preparedness, and education. The FDA's Food Defense Plan Builder is referenced as a valuable tool, alongside Publicly Available Specification (PAS) 96:2014, offering guidance to avert deliberate attacks. The analysis delves into the meat supply chain, approaches to combatfood fraud, and strategies for mitigation. Conclusively, the summary emphasizes that global food safety hinges upon collaboration, robust policies, and innovative approaches.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/23093
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MAYARA UN JIN BATISTA DE SOUZA.pdfAbordagem dos sistemas food defense: uma revisão de literatura196.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.