Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19282
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMORAES, Carla Aparecida Pedriali-
dc.contributor.authorALMEIDA, Natasha Santos Simas-
dc.contributor.otherLIMA, Gabriele Wander Ruas de-
dc.contributor.otherBONICI, Rosangela Maura Correia-
dc.contributor.otherITO, Rosilene Kinue-
dc.date.accessioned2024-05-29T13:31:43Z-
dc.date.available2024-05-29T13:31:43Z-
dc.date.issued2023-11-30-
dc.identifier.citationALMEIDA, Natasha Santos Simas. Modificação da mucilagem de semente de linhaça para formulações cosméticas, 2023. Trabalho de conclusão de curso ( Curso Superior de Tecnologia em Cosméticos) - Faculdade de Tecnologia de Diadema "Luigi Papaiz", Diadema, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttps://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19282-
dc.description.abstractIntrodução: A semente de linhaça (Linum usitatissimum L) é um alimento rico em ácidos graxos essenciais e sua mucilagem, um biopolímero, apresenta um potencial diversificado de aplicação para as indústrias alimentícia, cosmética e farmacêutica. Objetivo: Analisar as propriedades físico-químicas da mucilagem da semente de linhaça, realizar a sua modificação (reticulação) e verificar a aplicabilidade dessa mucilagem para a formulação de um produto cosmético. Material e métodos: A mucilagem é extraída da torta de linhaça e seca em estufa. Parte dessa mucilagem é reticulada quimicamente e as amostras não modificada e modificada são analisadas para a caracterização. Resultados: As mucilagens modificada e não modificada apresentam, simultaneamente, comportamentos semelhantes e distintos. Sendo a durabilidade da mucilagem modificada maior que a da não modificada. Conclusão: A mucilagem reticulada demonstra potencial como agente espessante e, com a reação de Maillard, como modificador sensorial. Estudos como este podem servir de referência para empresas do setor cosmético, para que, no futuro, formulações pautadas na química verde e na sustentabilidade sejam majoritárias.pt_BR
dc.description.abstractIntroduction: Flaxseed (Linum usitatissimum L) is a food rich in essential fatty acids and its mucilage, a biopolymer, has a diversified potential for application in the food, cosmetic and pharmaceutical industries. Objective: This work aims to analyze the physicochemical properties of flaxseed mucilage, carry out its modification (crosslinking) and verify the applicability of this mucilage for the formulation of a cosmetic product. Material and methods: The mucilage is extracted from the linseed cake and dried in an oven. Part of this mucilage is chemically crosslinked and samples of unmodified and modified mucilage are analyzed for characterization. Results: The modified and non-modified mucilages present, simultaneously, similar and different behaviors. The durability of the modified mucilage is greater than the unmodified one. Conclusion: Reticulated mucilage demonstrates potential as a thickening agent and, with the Maillard reaction, as a sensory modifier. Studies like this one can serve as a reference for companies in the cosmetic sector, so that in the future, formulations based on green chemistry and sustainability will be the majority.pt_BR
dc.description.sponsorshipCurso Superior de Tecnologia em Cosméticospt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisher217pt_BR
dc.subjectLinhaçapt_BR
dc.subjectBiopolímerospt_BR
dc.subjectCosméticospt_BR
dc.subject.otherProdução Industrialpt_BR
dc.titleModificação da mucilagem de semente de linhaça para formulações cosméticaspt_BR
dc.title.alternativeModification of flaxseed mucilage for cosmetic formulationspt_BR
dc.typeArtigo científicopt_BR
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artigo_TGII_Natasha_S_S_Almeida.pdf
  Restricted Access
540.38 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.