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https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/17421
Title: | Sabores do rio: curiosidades e padrões alimentares da população ribeirinha amazônica |
Other Titles: | Flavors of the river: curiosities and eating patterns of the Amazon riverside population |
Authors: | MELLO, Lavínia Oliveira de PASSARINI, Larissa FORSTER, Letícia Da Silva MERCE, Luisa Tosatto NEME, Thauanni Cristine Antunes |
Advisor: | MOURA, Neila Camargo de |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Consumo de alimentos;Nutrição;Comportamento alimentar;Hábitos alimentares;Culinária |
Issue Date: | 27-Nov-2023 |
Publisher: | 056 |
Citation: | MELLO, Lavínia Oliveira de; PASSARINI, Larissa; FORSTER, Letícia Da Silva; MERCE, Luisa Tosatto; NEME, Thauanni Cristine Antunes. Sabores do rio: curiosidades e padrões alimentares da população ribeirinha amazônica. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico em Nutrição e Dietética Integrado ao Médio) - ETEC Coronel Fernando Febeliano da Costa, Piracicaba, 2023. |
Abstract: | O objetivo do trabalho foi preparar uma revisão de literatura sobre os padrões e inseguranças alimentares da população ribeirinha amazônica e as dificuldades enfrentadas por essas comunidades, além de desmistificar os estigmas relacionados ao modo de vida ribeirinho. Com essa revisão de literatura foi possível identificar os alimentos consumidos pelos povos que vivem à margem dos rios no norte do Brasil e apresentar 10 preparações típicas, que foram divididas em entradas, pratos principais e sobremesas, nessa mesma ordem. Algumas das receitas selecionadas foram “Beiju-chica”, “Mingau de crueira” e “Pudim de bacuri”. Com isso, desenvolveu-se o livro “Sabores do rio: receitas ribeirinhas amazônicas”, que, além das preparações, contém curiosidades sobre os ingredientes típicos utilizados. O produto foi diagramado no aplicativo InDesign com cores e elementos que remetem à população ribeirinha, além de conter imagens referentes aos alimentos utilizados nas receitas. Com esse trabalho foi possível compreender os padrões alimentares dos ribeirinhos, focando na quebra de preceitos relacionados a essas populações e seus costumes. The objective of the work was to prepare a literature review on the food patterns and insecurities of the Amazon riverside population and the difficulties faced by these communities, in addition to demystifying the stigmas related to the riverside way of life. With this literature review, it was possible to identify the foods consumed by people who live along river banks in northern Brazil and present 10 typical preparations, which were divided into starters, main dishes and desserts, in that same order. Some of the recipes selected were “Beiju-chica”, “Mingau de crueira” and “Pudim de bacuri”. As a result, the book “Flavors of the river: Amazonian riverside recipes” was developed, which, in addition to the preparations, contains interesting facts about the typical ingredients used. The product was designed in the InDesign application with colors and elements that refer to the riverside population, in addition to containing images referring to the foods used in the recipes. With this work it was possible to understand the eating patterns of riverside residents, focusing on breaking precepts related to these populations and their customs. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/17421 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
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