Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/15969
Title: | A relação entre consumo de leite e o estabelecimento dos sintomas de “intolerância” e de “alergia” em crianças e adolescentes em idade escolar: a merenda, a escola, os pais e segurança alimentar e nutricional |
Other Titles: | The relationship between milk consumption and the establishment of “intolerance” and “allergy” symptoms in school-age children and adolescents: lunch, school, parents and food and nutritional security |
Authors: | OLIVEIRA, Gabriel Athayde Valentim de CHAGAS, Monique Cunha |
Advisor: | PARDO, Renata Bonini |
Other contributor: | PARDO, Renata Bonini BRUNATTI, Anna Claudia Sahade FARINAZZI-MACHADO, Flávia Maria Vasques |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Alergia e imunologia;Intolerância à lactose;Leite;Estudantes |
Issue Date: | 5-Dec-2023 |
Publisher: | 130 |
Citation: | OLIVEIRA, Gabriel Athayde Valentim de; CHAGAS, Monique Cunha. A relação entre consumo de leite e o estabelecimento dos sintomas de “intolerância” e de “alergia” em crianças e adolescentes em idade escolar: a merenda, a escola, os pais e segurança alimentar e nutricional. Orientadora: Renata Bonini Pardo. 2023. 13 f. Trabalho de conclusão de curso (Curso superior de Tecnologia em Alimentos) – Fatec Estudante Rafael Almeida Camarinha, Marília, SP, 2023. |
Abstract: | A alimentação infantil é muito importante para seu desenvolvimento estrutural e educacional, essa alimentação compõe importante parte da alimentação diária da criança, tendo em vista que suas condições alimentícias não são adequadas. É real a falta de informação pelos pais, sobre os primeiros passos iniciais tanto pela descoberta do caso do seu filho, se ele é alérgico a proteína do leite de vaca ou intolerante a lactose. Esse estudo tende a apontar direitos e soluções para essas crianças com condições alimentares especiais, visando todo conhecimento em base de educação nutricional e orientações médicas corretas, com ênfase em crianças com intolerância à lactose e alérgicos a proteína de vaca. ABSTRACT: Children's nutrition is very important for their structural and educational development, this food makes up an important part of the child's daily diet, considering that their nutritional conditions are not adequate. There is a real lack of information on the part of parents regarding the first initial steps, both in terms of discovering their child's case and whether they are allergic to cow's milk protein or lactose intolerant. This study tends to point out rights and solutions for these children with special dietary conditions, aiming at all knowledge based on nutritional education and correct medical guidance, with an emphasis on children with lactose intolerance and those allergic to cow protein. |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/15969 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tecnol_alimentos_2023_2_gabriel_athayde_valentim_de_oliveira_a_relacao_entre_consumo_de_leite.pdf Restricted Access | 743.47 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.