Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10768
Title: | A alimentação como fator coadjuvante na melhora dos sintomas da fibromialgia |
Other Titles: | Nutrition as a supporting factor in the improvement of fibromyalgia symptoms |
Authors: | SILVA, Angela Mara da ROSA, Julyana Costa SILVA, Nilceia de Fátima Souza da SILVA, Stephani Júlia Lobo MOREIRA, Vitória Aparecida de Oliveira |
Advisor: | OLIVEIRA, Regina Maria de |
type of document: | Monografia |
Keywords: | Fibromialgia;Antioxidantes |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | 077 |
Citation: | SILVA, Angela Mara, ROSA, Julyana Costa, SILVA, Nilceia de Fátima Souza da, SILVA, Stephani Júlia Lobo, MOREIRA, Vitória Aparecida de Oliveira. A alimentação como fator coadjuvante na melhora dos sintomas da fibromialgia, 2022. Trabalho de conclusão de curso. (Curso de Nutrição e Dietética)-ETEC Prof. José Sant'Ana de Castro de Cruzeiro, Cruzeiro, 2022. |
Abstract: | A fibromialgia é uma doença crônica reumatológica que no Brasil acomete cerca de
2% a 3% da população, costuma surgir entre 30 a 35 anos e é mais frequente entre
as mulheres. Nosso estudo apresenta os efeitos colaterais das medicações usadas,
bem como a dependência das drogas utilizadas mostrando os efeitos adversos dos
tratamentos convencionais e enfatiza o tratamento em uma dieta rica em alimentos
antioxidantes como opção no tratamento da FM. Fibromyalgia is a chronic rheumatological disease that affects approximately 2% to 3% of the population in Brazil, usually appears between 30 and 35 years of age and is more frequent among women. Our study presents the side effects of the medications used, as well as the dependence of the drugs used, showing the adverse effects of conventional treatments and emphasizes the treatment with a diet rich in antioxidant foods as an option in the treatment of FM. |
URI: | http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10768 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TCC FIBROMIALGIA FINALIZADO.pdf Restricted Access | 696.83 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.