Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10648
Title: Queijo com vinho
Other Titles: cheese with wine
Authors: SILVA, Maria Luiza da
RICARDO, Raphaela Franzoni
SILVA, Vitor Hugo da
Advisor: CAVELLANI, Ana Júlia Viviani
FERNANDES NETO, Larissa Soares
type of document: Monografia
Keywords: Queijo;Vinho
Issue Date: Nov-2022
Publisher: 060
Citation: SILVA, Maria Luiza da; RICARDO, Raphaela Franzoni; SILVA, Vitor Hugo da. Queijo com vinho, 2022. Trabalho de conclusão de curso (Curso Técnico em Química Integrado ao Ensino Médio) - Etec Francisco Garcia, Mococa, 2022.
Abstract: O presente trabalho se dedicou a descrever o processo de fabricação de um queijo com vinho. Para a produção da bebida alcoólica, foi utilizado o suco de uva integral industrializado em escala laboratorial, que após passar por todas as etapas de desenvolvimento, resultou em um vinho de boa qualidade, que tornou possível a realização da segunda etapa do processo: a fabricação do queijo. Apesar das dificuldades encontradas durante o percurso, foram obtidos os resultados esperados, tornando possível a concretização da ideia inicial.
In the production of wine, whole grape juice industrialized on a laboratory scale was used in order to produce wine cheese, in relation to wine, the completion of the work was efficient, making the second stage of the process accessible: cheese making, despite disagreements production obtained the expected results, making it possible to conclude the work originally stipulated. In a certain part of the process, extra attention was needed from those involved, due to the ideal storage form for the product, since it has a corrosive factor if it is in contact with metallic materials.
URI: http://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/10648
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tecnico_em_quimica_integrado_ao_ensino_medio_2022_2_maria_luiza_da_silva_queijo_com_vinho.pdf
  Restricted Access
1 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.