Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/21686
Title: Ergonomia na cafeicultura
Other Titles: Ergonomics in coffee growing
Authors: CORDEIRO, Maria Aparecida Soares
FERREIRA, Naily Vitória
CORDEIRO, Ronildo
MERCINDO, Yuri de Souza Alves
Advisor: PERON, Karina Spigolon
Other contributor: PERON, Karina Spigolon
OLIVEIRA, Vanessa Aparecida Sanches Campassi de
POLETTO FILHO, José Antônio
type of document: Monografia
Keywords: Cafeicultura;Ergonomia;Segurança do trabalho
Issue Date: 25-Jun-2024
Publisher: 088
Citation: CORDEIRO, Maria Aparecida Soares; FERREIRA, Naily Vitória; CORDEIRO, Ronildo; MERCINDO, Yuri de Souza Alves. Ergonomia na cafeicultura. 2024. Trabalho de conclusão de curso (Técnico em Segurança do Trabalho) – Etec Monsenhor Antônio Magliano, Garça, 2024.
Abstract: Este trabalho de conclusão de curso tem como principal objetivo abordados diversos riscos ergonômicos encontrados no ambiente de trabalho no setor da cafeicultura. Sendo assim, o mesmo traz os procedimentos realizados durante o plantio, a colheita, e os cuidados a serem tomados. Enfatizando a importânciadaNR17 (Ergonomia) e NR 06 (EPI’s – Equipamentos de proteção individual) para os trabalhadores de tal seguimento. Ressaltando o uso correto dos EPI's (equipamento de proteção individual) e EPC's (equipamento de proteção coletiva) e a importância da ergonomia aplicada nas atividades diárias executadas pelos colaboradores. Portando, este trabalho resulta no conhecimento, saúde, bem-estar e segurança de cada colaborador presente na cafeicultura.
This course completion work's main objective is to address the various ergonomic risks found in the work environment in the coffee growing sector.Therefore, it includes the procedures carried out during planting, harvesting, and the care to be taken. Emphasizing the importance of NR 17 (Ergonomics) and NR06 (PPE – Personal protective equipment) for workers in this segment. Emphasizing the correct use of PPE (personal protective equipment) and EPC's (collective protective equipment) and the importance of ergonomics applied in the daily activities carried out by employees. Therefore, this work results in the knowledge, health, well-being and safety of each employee present in the coffee industry.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/21686
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
segurancadotrabalho_2024_1_mariaaparecidasoarescordeiro_ergonomianacafeicultura.pdf2.05 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.