Please use this identifier to cite or link to this item: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19309
Title: Análise crítica de receitas DIY à base de aloe vera para aplicação facial
Other Titles: Critical analysis of aloe based diy recipes for facial application
Authors: GALDINO, Aguida Celia Moreira
Advisor: ITO, Rosilene Kinue
Other contributor: LIMA, Gabriele Wander Ruas de
MEDEIROS, Mônica Real Bispo
type of document: Artigo científico
Keywords: Babosa;Cosméticos
Issue Date: 21-Jun-2023
Publisher: 217
Citation: GALDINO, Águida Célia Moreira. Análise crítica de receitas diy à base de aloe vera para aplicação facial, 2023. Trabalho de conclusão de curso (Curso Superior de Tecnologia em Cosméticos) - Faculdade de Tecnologia de Diadema "Luigi Papaiz", Diadema, 2023.
Abstract: Introdução: A Aloe vera é uma planta oriunda do continente africano e por ser xerófita está presente em diversas partes do mundo. A babosa, como é popularmente conhecida, é usada desde a antiguidade por suas propriedades terapêuticas, que atualmente são cientificamente comprovadas. No Brasil há uma cultura de receitas caseiras com diversos fins, incluindo o estético, que eram passadas informalmente e não são cientificamente comprovadas, bem semelhante com o movimento DIY que nasceu nos Estados Unidos. Com a chegada da pandemia e as facilidades da internet, essas receitas caseiras são muito procuradas e facilmente encontradas em plataformas de vídeo, como Youtube® e Tiktok®. Objetivo: Estudar os componentes fitoquímicos e as propriedades da Aloe vera; investigar a popularidade deste ativo para essas receitas DIY no Brasil e analisar produtos cosméticos acabados, comercializados no Brasil, para comparação quanto ao apelo e modo de uso por exemplo. Material e métodos: Este estudo admitiu somente receitas caseiras à base de babosa sem misturas ou adição de produtos cosméticos acabados, retiradas de plataformas de compartilhamento Youtube® e TikTok®, com uso específico para tratamento facial, escrita e indicada por não profissionais do setor cosmético e que tenham, no mínimo, cem mil visualizações. Resultados: Os dados apontam que há diversas irregularidades quanto à forma de manuseio, utilização e armazenamento, bem como a falta de informações sobre constituintes químicos e toxicidade da planta nestas receitas caseiras. Conclusão: As receitas caseiras analisadas quanto a forma de preparo, utilização e armazenamento, bem como a falta de informações sobre constituintes químicos e toxicidade da planta apontam que os influenciadores digitais não atendem as condições mínimas da legislação brasileira vigente para segurança e eficácia dos produtos.
Introduction: Aloe vera is a plant from the African continent and because it is a xerophyte it is present in several parts of the world. Aloe vera, as it is popularly known, has been used since antiquity for its therapeutic properties, which are currently scientifically proven. In Brazil, there is a culture of homemade recipes with different purposes, including aesthetics, which were passed on informally and are not scientifically proven, very similar to the DIY movement that was born in the United States. With the arrival of the pandemic and the facilities of the internet, these homemade recipes are very sought after and easily found on video platforms such as Youtube® and Tiktok®. Objective: To study the phytochemical components and properties of Aloe vera; investigate the popularity of this active for these DIY recipes in Brazil and analyze finished cosmetic products, sold in Brazil, for comparison in terms of appeal and mode of use, for example. Material and methods: This study admitted only homemade recipes based on aloe vera without mixing or adding finished cosmetic products, taken from YouTube® and TikTok® sharing platforms, with specific use for facial treatment, written and indicated by non-professionals in the cosmetic sector and have at least 100,000 views. Results: The data indicate that there are several irregularities regarding the way of handling, use and storage, as well as the lack of information about chemical constituents and plant toxicity in these homemade recipes. Conclusion: The homemade recipes analyzed in terms of preparation, use and storage, as well as the lack of information on chemical constituents and plant toxicity, indicate that digital influencers do not meet the minimum conditions of current Brazilian legislation for the safety and efficacy of products.
URI: https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19309
Appears in Collections:Trabalhos de Conclusão de Curso

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TG2 Aguida Moreira.pdf
  Restricted Access
387.56 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.