Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19294
Title: | Desenvolvimento e caracterização de nanoemulsão com extrato de cúrcuma por método de baixa energia |
Other Titles: | Development and characterization of nanoemulsion with turmeric extract by low energy method |
Authors: | PEDROZO, Thiago Souza |
Advisor: | MORAES, Carla Aparecida Pedriali |
Other contributor: | LIMA, Gabriele Wander Ruas de ANDRADE, Jony |
type of document: | Artigo científico |
Keywords: | Nanotecnologia;Cosméticos |
Issue Date: | 30-Nov-2023 |
Publisher: | 217 |
Citation: | PEDROZO, Thiago Souza. Desenvolvimento e caracterização de nanoemulsão com extrato de cúrcuma por método de baixa energia, 2023. Trabalho de conclusão de curso (Curso Superior de Tecnologia em Cosméticos) - Faculdade de Tecnologia de Diadema "Luigi Papaiz", Diadema, 2023. |
Abstract: | Atualmente, um dos grandes desafios do setor cosmético é seguir as grandes
tendências mercadológicas como multifuncionalidade, sustentabilidade e
vegetalização, mantendo a viabilidade econômica e a eficácia dos produtos. Nesse
contexto, a nanotecnologia se destaca como aliada na otimização funcional das
matérias-primas cosméticas e a cúrcuma (Curcuma longa) desponta como uma
alternativa natural de ativo com potencial multifuncional em uma formulação. Sendo
assim, o objetivo deste projeto é desenvolver uma nanoemulsão não-iônica O/A com
extrato de cúrcuma para aplicação em produtos cosméticos de cuidados para pele.
Como metodologia de baixa energia foi utilizada a inversão de fases por temperatura
e para a caracterização química foram realizadas análises por microscopia óptica,
espalhamento dinâmico de luz e potencial zeta. Os resultados obtidos definiram um
valor ideal de equilíbrio hidrófilo-lipófilo para o extrato utilizado e apontaram uma
relativa estabilidade da nanoemulsão testada. No entanto, concluiu-se que são
necessários mais testes de nanoemulsificação para otimizar as propriedades da
nanoemulsão a nível microscópico e garantir sua estabilidade a longo prazo (tempo
de vida útil do produto). Introduction: Currently, one of the great challenges facing the cosmetics sector is to follow the major market trends such as multifunctionality, sustainability and vegetalization, while maintaining the economic viability and efficacy of the products. In this context, nanotechnology stands out as an ally in the functional optimization of cosmetic raw materials and turmeric (Curcuma longa) has emerged as a natural alternative active ingredient with multifunctional potential in a formulation. Therefore, the aim of this project is to develop a non-ionic O/W nanoemulsion with turmeric extract for application in cosmetic skin care products. Phase inversion by temperature was used as the low-energy methodology and optical microscopy, dynamic light scattering, and zeta potential analyses were carried out for chemical characterization. The results obtained defined an ideal hydrophilic-lipophilic equilibrium value for the extract used and indicated the relative stability of the nanoemulsion tested. However, it was concluded that further nanoemulsification tests are needed to optimize the properties of the nanoemulsion at a microscopic level and guarantee its long-term stability (product lifetime). |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/19294 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Artigo do TG II - Thiago Souza Pedrozo.pdf Restricted Access | 2.2 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.