Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/18390
Title: | Mile’s doces: resgatando memórias afetivas através do paladar |
Other Titles: | Mile's sweets: rescuing affective memories through taste |
Authors: | SILVA, Ana Novais GONÇALVES, Jamile Sousa BELCHIOR, Juliana da Silva |
Advisor: | FERREIRA, Alessandro José Padin |
Other contributor: | FERREIRA, Alessandro José Padin SCOPINHO, Carlos Eduardo Dezan PAUL, Norberto Luiz de França |
type of document: | Plano de Negócios |
Keywords: | Confeitaria;Negócio (Plano) |
Issue Date: | 7-Dec-2023 |
Publisher: | 129 |
Citation: | SILVA, Ana Novais; GONÇALVES, Jamile Sousa; BELCHIOR, Juliana da Silva. Mile's doces: resgatando memórias afetivas através do paladar, 2023. Trabalho de conclusão de curso (Curso Superior de Tecnologia em Gestão Empresarial) - Faculdade de Tecnologia de Praia Grande, Praia Grande, 2023 |
Abstract: | O presente Plano de Negócios foi elaborado com o propósito de demonstrar a viabilidade de uma confeitaria artesanal que evoca memórias afetivas por meio dos sabores dos doces. Ao analisar o nicho de mercado, observou-se que as pessoas buscam por doces caseiros de alta qualidade que proporcionem experiências únicas e lembranças agradáveis. Foram explorados doces que carregam uma bagagem cultural, revelando as suas origens e reconhecimento. Para a construção deste plano, adotou-se como base a metodologia Business Model Canvas, essencial para a criação de uma empresa. Foram utilizadas ferramentas de análises de negócios para destacar as vantagens da empresa, enfatizando a busca contínua por melhoria através da elaboração de estratégias. Além dessas ferramentas, foram realizadas pesquisas com dados secundários sobre o mercado da confeitaria e memórias afetivas. O trabalho também incluiu o plano operacional, plano de marketing, plano financeiro, demonstrando os resultados projetados para a empresa. O encerramento conta com um Subprojeto de Responsabilidade Social, visando ajudar e levar alegria para crianças e adolescentes do Hospital GRAAC, através de uma festa com os doces e doações This Business Plan was prepared with the purpose of demonstrating the viability of an artisanal confectionery that evokes affective memories through the flavors of sweets. When analyzing the market niche, it was observed that people are looking for high-quality homemade sweets that provide unique experiences and pleasant memories. Sweets that carry cultural baggage were explored, revealing their origins and recognition. To build this plan, the Business Model Canvas methodology was adopted as a basis, essential for creating a company. Business analysis tools were used to highlight the company's advantages, emphasizing the continuous search for improvement through the development of strategies. In addition to these tools, research was carried out with secondary data on the confectionery market and affective memories. The work also included the operational plan, marketing plan, financial plan, demonstrating the projected results for the company. The closing features a Social Responsibility Subproject, aiming to help and bring joy to children and teenagers at GRAAC Hospital, through a party with sweets and donations |
URI: | https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/18390 |
Appears in Collections: | Trabalhos de Conclusão de Curso |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gestao_empresarial_2023_2_ana_novais_silva_mile's_doces.pdf | 2.96 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.